česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: KEK
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Online jednání českých průmyslových firem s kosovskou energetickou společností KEK

(Archivní článek, platnost skončena 17.11.2022.)

Dne 24. listopadu 2020 se uskutečnila online prezentace tří českých průmyslových společností, které mají zájem o vývoz svojí produkce pro kosovskou energetickou společnost Kosovo Energy Corporation - KEK.
 

Vzhledem k pandemii COVID-19 a omezením cestování a osobních jednání se prezentace (online projekt ekonomické diplomacie - PROPED) konala s využitím aplikace Microsoft Teams. Cílem akce bylo podpořit české exportní firmy a usnadnit jim navázání kontaktů s nejvýznamnějším kosovským provozovatelem kosovských elektráren, který současně ovládá i těžbu hnědouhelných dolů v Kosovské republice.

Online PROPED připravil obchodní úsek Velvyslanectví ČR v Prištině ve spolupráci s Odborem ekonomické diplomacie MZV ČR. Akce se na české straně zúčastnily firmy ALTA, REKO Praha a ELEKTROSVIT Svatobořice, které kosovské společnosti Kosovo Energy Corporation představily svůj exportní program, rovněž kosovská společnost Kosovo Energy Corporation prezentovala svůj profil. Kromě vrcholných manažerů českých firem a výkonného ředitele společnosti Kosovo Energy Corporation se jednání zúčastnili ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR V Prištině, vedoucí Oddělení projektů ekonomické diplomacie MZV ČR a zástupkyně teritoriálního odboru MPO ČR.

Po představení všech firem se konala diskuze, v průběhu které české firmy projednaly s kosovským obchodním partnerem možnosti spolupráce. Zájem o spolupráci je jak na české, tak na kosovské straně. Bylo proto dohodnuto, že všechny české firmy se v příštím roce zúčastní dalšího připravovaného projektu ekonomické diplomacie, v jehož průběhu by se čeští účastníci letošní online videokonference setkali s představiteli Kosovo Energy Corporation přímo v Prištině, kde by jednali o konkrétních možnostech spolupráce.

Online videokonference splnila svůj cíl – představení exportních možností českých průmyslových firem. Společnosti ALTA, REKO Praha i ELEKTROSVIT Svatobořice hodnotí jednání s kosovským obchodním partnerem jako velice efektivní a účelné i vzhledem k návaznosti připravovaného jednání českých exportních firem s Kosovo Energy Corporation v roce 2021.

Květoslav Sulek
ekonomický diplomat
Velvyslanectví ČR v Prištině