česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Memorandum mezi zástupci českého a maďarského jaderného průmyslu

Dne 15. 11. 2019 bylo na Velvyslanectví ČR v Budapešti podepsáno Memorandum o porozumění (MoU) mezi Aliancí české energetiky a Sdružením maďarského strojírenského a energetického průmyslu (Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség - MAGEOSZ). 

Za českou stranu podepsal dokument předseda Aliance Peter Bodnár, za maďarskou  prezident MAGEOSZ Norbert Lajos Korom. U podpisu byl dále přítomen za ČR velvyslanec Tibor Bial a za Maďarsko Pál Kovács, který v kanceláři maďarského předsedy vlády zastává pozici státního tajemníka pro udržení kapacity jaderné elektrárny Paks.

Jedná se o další z řady kroků, který by měl posílit spolupráci českého a maďarského jaderného průmyslu. Velvyslanectví České republiky v Budapešti se tyto kontakty snaží podporovat i cílenými akcemi ekonomické diplomacie.
 
V Maďarsku hraje jaderná energetika stejně jako v České republice důležitou roli v energetickém mixu, kdy jaderná elektrárna Paks je největším zdrojem elektřiny v zemi. Klíčovou roli by si měla jaderná energetika v Maďarsku uchovat i v budoucnu, neboť bylo rozhodnuto o tom, že na jaderné elektrárně Paks budou postaveny dva nové bloky.

České jaderné know-how je s maďarskou jadernou energetikou spojeno již od samého počátku, neboť všechny čtyři reaktory VVER 440 / V-213, které jsou v Maďarsku v provozu, byly vyrobeny v plzeňských závodech Škody JS. České firmy se podílely i na nedávné kompletní výměně systému kontroly a řízení výkonu na všech čtyřech blocích jaderné elektrárny Paks.    

Petr Michálek, vedoucí obchodně ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Budapešti

 

1

 

2

foto: Velvyslanectví ČR