česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Jakub Jaroš
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Qatar Airways spustily přímou linku Praha – Doha

V pondělí 21. 8. 2017, v 12:50, na letišti Václava Havla přistál historicky první přímý let Praha – Doha společnosti Qatar Airways. Na palubě letounu A320 s číslem QR 291 z Hamad International Airport byl mimo jiné i český velvyslanec pro Kuvajt a Katar, Martin Vítek, a výkonný ředitel společnosti Qatar Airways, Akbar Al Baker.

Každodenní pravidelnou linku Praha-Doha obsluhuje letoun Airbus A320 s kapacitou 120 míst v economy class a 12 míst v business class s tím, že od října tohoto roku se plánuje nasazení většího letounu. Spuštění přímé linky Praha-Doha je součástí globální expanze společnosti Qatar Airways, ke které patří i rozšiřování přímých letů z Doha do nových destinací po celém světě. Linku Praha-Doha využijí zejména cestující z Kataru a Kuvajtu do České republiky, ale poslouží i komunitě Čechů pracujících a podnikajících v Kataru a Kuvajtu. Tato linka má také sloužit jako tranzitní přípoj pro pasažéry z Prahy cestující do celé řady světových destinací, zejména v jižní a jihovýchodní Asii, Indonésii a Austrálii. Ředitel Qatar Airways na tiskové konferenci vyjádřil naději, že spuštění přímé linky přispěje k zintenzivnění ekonomických a obchodních vztahů mezi ČR a Katarem a přiláká větší množství katarských turistů a investorů do ČR.

V průběhu léta 2017 Katar podnikl kroky k usnadnění vstupu cizinců do země a na katarský trh práce. Nově byla například zrušena vízová povinnost pro skupinu vybraných zemí zahrnující všechny členské státy EU. Katar také nedávno oznámil svůj záměr udělit trvalý pobyt určitým kategoriím zahraničních pracovníků, tzv. „expatů“, usnadnit jim přístup ke vzdělání a zdravotní péči a případně jim přiznat právo na vlastnictví nemovitého majetku v Kataru a možnost podnikat v zemi bez katarského partnera. Zřízení přímé linky Praha-Doha, zrušení vízové povinnosti a další kroky katarské vlády usnadňují život českým občanům žijícím a podnikajícím v Kataru a z pohledu ČR tak zvyšují atraktivitu Kataru jakožto turistické, obchodní a investiční destinace.

Jakub Jaroš, ekonomický diplomat, zastupitelský úřad Kuvajt