česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ABSFreePic
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Rozvoj chytrých energetických sítí ve Vietnamu

Pokračující dynamický růst vietnamské ekonomiky s sebou přináší také rostoucí hlad po elektřině a vytváří tlak na urychlené budování nových energetických kapacit. Vzhledem ke klimatickým závazkům Vietnamu se pozornost vietnamské vlády v posledních letech soustředí zejména na podporu využívání obnovitelných energetických zdrojů. Překotný růst nových elektráren na obnovitelné zdroje však negativně ovlivňuje stabilitu, bezpečnost a efektivitu vietnamské energetické sítě a vyvolává potřebu zavádění nových technologií pro chytré sítě (smart grid technologies), které pomáhají stabilizovat výkyvy ve výrobě a spotřebě elektřiny. Růst poptávky po technologiích pro chytré energetické sítě nabízí řadu příležitosti i pro české firmy.

S ohledem na své závazky ke snižování skleníkových plynů začala vietnamské vláda již před čtyřmi lety masivně podporovat výstavbu nových solárních a větrných elektráren. V roce 2015 schválila Národní strategii rozvoje obnovitelných zdrojů energie a zavedla zvýhodněné výkupní tarify. Vládní podpora přilákala do Vietnamu řadu zahraničních investorů a nastartovala překotnou výstavbu solárních a větrných elektráren. Jen za poslední rok byly ve Vietnamu zapojeny do sítě solární elektrárny s celkovou kapacitou 4,5 GW a Vietnam tak v objemu nových solárních kapacit vybudovaných v průběhu jednoho roku předběhl dokonce i Austrálii. Do konce roku 2020 by pak mělo být zapojeno do elektrické sítě dalších 1650 MW pocházejících ze solárních (850 MW) nebo větrných elektráren (800 MW).

S rychlým rozvojem elektráren na obnovitelné zdroje se však objevily problémy se stabilitou zastaralé elektrické přenosové soustavy a vznikla naléhavá potřeba její modernizace včetně implementace technologií pro chytré řízení sítě. Vietnamská vláda proto přijala Národní akční plán pro rozvoj chytrých sítí a jeho implementací pověřila ministerstvo průmyslu a obchodu, v jehož gesci se nachází místní energetický regulační úřad (ERAV- Electricity Regulatory Authority of Vietnam). Akční plán počítá nejen se zaváděním chytrých technologií pro regulaci sítě, ale také s aplikací nových technologií pro dočasné uskladňování elektrické energie nebo rozvojem zařízení pro chytrou domácnost umožňující regulaci spotřeby dle aktuální nabídky elektřiny. Akční plán podporuje také integraci menších producentů elektřiny z obnovitelných zdrojů do lokálních nízkonapěťových sítí či pilotní aplikaci takzvaných mikrosítí. Všechny tyto oblasti nabízí zajímavé příležitosti pro české firmy, ať už v oblasti poradenství a konzultantských služeb, či přímo pro dodávky českých technologických řešení do Vietnamu.

Další rozvoj chytrých sítí ve Vietnamu bude záviset především na tempu rozvoje obnovitelné energetiky a ta by dle všech předpokladů měla hrát na místním energetickém trhu stále důležitější roli. Strategie rozvoje obnovitelných zdrojů energie do  roku 2030 počítá s dynamickým růstem produkce elektřiny ze slunečních, větrných a vodních elektráren. Z obnovitelných zdrojů energie dnes sice pochází pouze 3,7% elektřiny vyrobené ve Vietnamu avšak do roku 2030 by měla celková výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů (včetně energie vyprodukované malými vodními elektrárnami) vzrůst více  než  pětkrát na 28 GW a její podíl v energetickém mixu by měl přesáhnout 20%.

David Jarkulisch, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Hanoji