česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Pixabay
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Rusko o půl roku odkládá povinné označování léků

(Archivní článek, platnost skončena 28.02.2023.)

Již třetím rokem Rusko rozpracovává projekt povinného označování léků na svém území, které mělo vstoupit v platnost 1. ledna 2020. Poslanci Státní dumy dva týdny před tímto termínem odsouhlasili odložení označování léků na 1. července 2020. Po tomto termínu léky bez 2D matrixových kódů nebudou uvedeny do oběhu.

Proti padělanému zboží kolujícímu na ruském trhu se rozhodla Ruská federace zakročit zavedením povinného označování zboží. Výsledkem má být získání podrobného přehledu nad vyrobeným i dovezeným zbožím na svém území, zamezení přeprodeje odcizeného zboží a nastavení zdravějšího konkurenčního prostředí pro společnosti. Do seznamu pro povinné označení bylo již zařazeno hodně výrobků z tabáku,  kožichy,  obuv, parfémy, většina spotřebního zboží, fotoaparáty a pneumatiky. U těchto položek v současné době již platí a dobře funguje označovací povinnost.

Od 1. ledna 2020 se označování zboží mělo začít vztahovat i na  výrobce léků. Přibližně 70 % společností ale do tohoto termínu nezvládalo provést potřebné změny pro implementaci označování. Důvodů pro zpoždění bylo několik. Jako hlavní příčinu firmy uváděly velkou finanční zátěž. Nově musí být totiž každý obal označen QR kódem o velikosti 44 znaků, cena jednoho kódu je přitom 50 ruských kopejek (20 haléřů). Kromě nákladů na kódy musí firmy investovat i do změny procesu samotné výroby a potisku obalů na svých výrobních linkách. Aby se daná balení léků dala sledovat v řetězci výrobce-distributor-lékárny, je potřeba u všech subjektů zavést vhodný software a čtečky čárových kódů. Společnosti odhadují výši svých nákladů spojených se změnou výrobního procesu obalů a změnou IT procesů v rozmezí od 150 tisíc rublů do 10 milionů rublů (přibližně od 50 tisíc Kč do 3,7 milionů Kč). Jako další problém některé firmy označily nejasné požadavky ohledně technických parametrů, někdy i na poslední chvíli.

Na konci roku 2019 se stále počítalo s tím, že všichni výrobci léků systém zavedou a podle legislativy bude povinné označování léků zahájeno ke dni 1. ledna 2020. Kvůli velkému množství společností nezvládajících přechod, vznikla na podzim diskuze o možnosti posunu termínu. Už v říjnu 2019 byly k dispozici statistiky od farmaceutických asociací pojednávající o tom, že 45 % společností má výrobní linky již připravené, 44 % společností je ve stádiu dovybavování a 11 % stále očekává dodávku nových výrobních linek. Na základě dalších informací se poslanci Státní dumy rozhodli v polovině prosince o odložení termínu z 1. ledna 2020 na 1. červenec 2020. To výrobcům poskytuje více času k adaptaci na přicházející změny.

Podle průzkumů nahlížejí výrobci na daný projekt s nadějí na průzračnější řetězec od výrobce ke koncovému spotřebiteli, rozvoj spravedlivější konkurence na trhu a získání podrobnějšího přehledu o pohybu vyrobených léků, který jim umožní lepší plánování dodávek.

Spotřebitel by měl být v důsledku těchto změn chráněn od zakoupení padělaných léků. Dopad na zvýšení cen léků se ovšem v ruských médiích značně diskutuje.

Od července 2020 bude označování léků povinné pro všechny účastníky trhu, výrobce, distributory a lékárny. Léky vyrobené před červencem bude možné distribuovat volně bez kódů.

Informace k registraci naleznete na webové stránce jednotného národního systému označování a sledovatelnosti zboží „Čestný znak“.

 

Vasilina Danenberg, Velvyslanectví ČR v Moskvě