česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Istanbul
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěšná mise českých potravinářů v Istanbulu

Ministerstvo zemědělství ČR společně s Generálním konzulátem a kanceláří CzechTrade v Istanbulu uspořádalo v rámci společného projektu ekonomické diplomacie - PROPED prezentaci českých potravinářských firem na termínově přesunutém mezinárodním veletrhu CNR FOOD 2022 v Istanbulu, který se konal  25 - 28. 11. 2020.

CNR Food Istanbul je významnou událostí s dlouhodobou tradicí na poli potravinářského sektoru v Turecku. Ročník 2019 navštívilo přes 42 000 návštěvníků, z toho jich bylo přibližně 30 % ze zahraničí (především Blízkého východu). Veletržní plocha dosáhla rozlohy 70 000 m2 a na veletrhu se představilo přes 600 vystavovatelů ze 14 zemí.

Také letošní ročník přes opakované odložení termínu a sílící opatření kvůli COVID-19 proběhl za velmi solidní účasti a zájmu odborníků nejen z Turecka, ale také z arabských zemí a zemí střední Asie.

Velkou mediální i návštěvnickou pozornost sklízel společný stánek potravinářských firem České republiky zastoupený firmami AG Food, DM Hermes Trade, Semix, Goldim, Marlenka a YES PRODUCTS. České firmy trefily aktuální trend tureckého potravinářského segmentu, který se orientuje na moderní potravinářské produkty. Generální konzul ČR v Istanbulu pan Jiří Čistecký vysoce ocenil nejen kvalitu a moderní design českých výrobků, ale také odvahu a zájem českých firem přijet na veletrh do Turecka.

Čeští potravináři měli během své návštěvy Istanbul možnost nejen zhlédnout hlavní historické památky města nad Bosporem, ale také se zúčastnit připraveného semináře na Generálním konzulátu ČR, kde je turečtí experti seznámili se současnou ekonomickou situací Turecka a také s tureckým podnikatelským prostředím. Průběžně s přednáškami probíhalo B2B jednání českých potravinářů s tureckými obchodními řetězci. Podobně pak během veletržní prezentace na společném stánku proběhla naplánovaná B2B jednání s tureckými partnery i návštěvníky veletrhu, kde převažovali nákupčí z tureckých a zahraničních firem.

Mezinárodní veletrh CNR FOOD Istanbul 2020 prokázal, že české potravinářské firmy jsou schopny i v náročných podmínkách zaujmout zahraniční zákazníky a získat si pozornost i v prostředí silně potravinářsky orientované země jakou je Turecko.

Jan Ondřejka, ekonomický diplomat, Generální konzulát Istanbul

 

Galerie


CNR FOOD