česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Luboslav Mazurek
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Uzbekistán otevírá nebe pro zahraniční letecké společnosti

(Archivní článek, platnost skončena 31.07.2021.)

Od 1. srpna 2020 všechny regionální letiště v Uzbekistánu zavedou režim tzv. otevřeného nebe (Open Skies Regime).
 

Režim otevřeného nebe má smluvní základ v tzv. Smlouvě o otevřeném nebi (The Treaty on Open Skies), která vstoupila v platnost 1. ledna 2002 a v současné době má 35 smluvních stran. Smlouva je navržena pro posílení vzájemného porozumění a důvěry v mezinárodní letecké dopravě. Open Skies je nejrozsáhlejší mezinárodní snahou o podporu otevřenosti a transparentnosti v civilní letecké dopravě.

Prezident Uzbekistánu Šavkat Mirzijojev aktuálně podepsal nařízení o zavedení režimu otevřeného nebe na všech regionálních letištích v zemi od 1. srpna 2020. Tato snaha o otevření civilního leteckého prostoru nad Uzbekistánem je v souladu s přijatými opatřeními pro další rozvoj cestovního ruchu a za účelem zvýšení účinnosti reforem prováděných v oblasti civilního letectví a cestovního ruchu v zemi.

Režim Open Skies bude na všech regionálních letištích v Uzbekistánu zaveden od 1. srpna 2020 na dobu dvou let, s možností dalšího prodloužení nebo změny podmínek. Konkrétně se jedná o letiště ve městech Karši, Nukus, Termez, Buchara, Navoi, Urgenč, Andižan, Fergana, Namangan a Samarkand. Letiště v hlavním městě Taškentu pracuje v režimu otevřeného nebe již od dřívějška.

Zahraniční letecké společnosti, které mají zájem o otevření nových tras nebo o plánované zvýšení počtu letů na uvedená letiště musí předložit uzbeckému řízení letového provozu nezbytné dokumenty, které budou postoupeny ke schválení ministerstvu dopravy Uzbekistánu a státní agentuře pro rozvoj letecké dopravy.

Luboslav Mazurek, ekonomický rada, Velvyslanectví České republiky v Taškentu