česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výrazné zastoupení českých lehkých sportovních letadel na přehlídce ve Wisconsinu

Přehlídku si nenechala ujít ani šestice českých výrobců v kategorii lehkých sportovních letadel. Čeští výrobci lehkých sportovních letadel patří mezi absolutní světovou špičku a důkazem toho je i skutečnost, že na vysoce konkurenčním trhu USA zaujímají téměř třetinový podíl v této kategorii letadel. Přestože daný segment letadel v USA zcela nenaplnil očekávání z roku 2006, českým výrobcům se každoročně daří v USA navyšovat prodeje na úkor silné konkurence.
 
 

Ve dnech 25. až 31. července 2016 se ve státu Wisconsin konala světově významná přehlídka letecké techniky EAA Airventure Oshkosh 2016. Prezentace českých firem proběhla v koordinaci s Asociací leteckých výrobců České republiky (ALV ČR). Zástupce Generálního konzulátu Chicago stánky českých vystavovatelů navštívil, aby s nimi prodiskutoval nejen jejich plány a očekávání na americkém trhu, ale i možnou spolupráci s Generálním konzulátem Chicago v nadcházejících letech.

Z českých výrobců lehkých sportovních letadel se výstavy zúčastnily následující výrobci: firma Czech Sport Aircraft s letadly SportCruiser, firma Jihlavan Airplanes s letadlem Skyleader 600, firma JMB Aircraft s letadlem VL-3, firmy TL-Ultralight a Zlín Aviation s letadly Sting, Sirius a Savage, firma BRM Aero s letadlem Bristell a firma Evektor-Aerotechnik s letadlem SportStar RTC. Vedle výrobců lehkých sportovních letadel se přehlídky zúčastnila také firma PSB Velká Bíteš a prezentovala nový turbovrtulový motor TP100.

Vzhledem k tomu, že samotné letecké přehlídky se zúčastní více než půl miliónu návštěvníků, tedy i potenciálních zákazníků, je nutné být na přehlídce přítomen, chtějí-li být české firmy na vysoce konkurenčním americkém trhu úspěšné. To potvrdil, jak pan Pavel Toman, obchodní ředitel nejúspěšnější české firmy na americkém trhu v počtu prodaných letadel Czech Sport Aircraft, tak Vojtěch Tůma, obchodní ředitel zastupující firmu Jihlavan Airplanes, která na americkém trhu s prodejem lehkých sportovních letadel teprve začíná.

Jako zásadní pro budoucí růst prodejů lehkých sportovních letadel v USA (tedy v kategorii do 600 kilogramů vzletové hmotnosti), kde zaujímají čeští výrobci něco kolem třetiny trhu, je přilákat nové zákazníky - piloty. Dle dostupných analýz je trh lehkých sportovních letadel v USA hluboce pod očekáváním od vzniku této kategorie v roce 2006 zejména proto, že se nepodařilo přilákat nové zákazníky – piloty do této kategorie. Jako zásadní pro budoucí úspěch českých firem je pak mimo jiné nalezení vhodných prodejních kanálů prostřednictvím amerických distributorů.

Prezentace jednotlivých firem se těšily zájmu jak odborné, tak laické veřejnosti. Zcela jistě bude na co navázat na příští letecké přehlídce, která se ve Wisconsinu uskuteční od 24. do 30. července 2017.

 

Zpracoval:           Tomáš Trnka, Generální konzulát Chicago