česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Shutterstock
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výzva k předkládání návrhů projektů ekonomické diplomacie na rok 2022

Ministerstvo zahraničních věcí vyzvalo zastupitelské úřady České republiky k předkládání návrhů projektů na podporu ekonomické diplomacie určených k realizaci v roce 2022.

Projekty na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) jsou významným nástrojem podpory českých exportérů. Ekonomičtí diplomaté propojují české firmy a zástupce akademické sféry s potenciálními zahraničními partnery a pomáhají identifikovat nové příležitosti na zahraničních trzích. Projekty jsou primárně realizovány zastupitelskými úřady v mnoha podobách, a to jako semináře, konference, kulaté stoly, incomingové mise, workshopy, katalogové prezentace či účast českých firem na výstavách a veletrzích.

Realizace projektů ekonomické diplomacie je umožněna díky společnému nástroji financování ekonomické diplomacie. Návrhy projektů připravují zastupitelské úřady ve spolupráci se zapojenými rezorty a podnikatelskými asociacemi a mohou být předkládány od 27. září do 24. října 2021. Při jejich přípravě doporučujeme zaměřit se na perspektivní sektory spolupráce v jednotlivých teritoriích, uvedené v Mapě strategických příležitostí, která reaguje na aktuální globální situaci způsobenou pandemií koronaviru COVID-19. Předložené návrhy poté posoudí mezirezortní komise a rozhodne, které z nich se budou skutečně realizovat.

České firmy a instituce se zájmem o participaci na některém z projektů se mohou obrátit na Klientské centrum pro export či přímo na příslušný zastupitelský úřad ČR. Seznam schválených projektů bude zveřejněn na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí v sekci ekonomika po zasedání mezirezortní komise na začátku prosince 2021.