česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výzva k předkládání návrhů projektů ekonomické diplomacie na rok 2023

Ministerstvo zahraničních věcí vyzvalo zastupitelské úřady České republiky v zahraničí (velvyslanectví a generální konzuláty) k předkládání návrhů projektů na podporu ekonomické diplomacie určených k realizaci v roce 2023. Návrhy mohou být předkládány od 9. září do 9. října 2022.

Projekty na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) jsou významným nástrojem podpory českých exportérů. Ekonomičtí diplomaté prostřednictvím PROPED propojují české firmy a zástupce akademické sféry s potenciálními zahraničními partnery a pomáhají identifikovat nové příležitosti na zahraničních trzích. Projekty jsou primárně realizovány zastupitelskými úřady v mnoha podobách, a to jako semináře, konference, kulaté stoly, incomingové mise, workshopy, katalogové prezentace či účast českých firem na výstavách a veletrzích. Realizace projektů ekonomické diplomacie je umožněna díky společnému nástroji financování ekonomické diplomacie.

Návrhy projektů připravují zastupitelské úřady ve spolupráci se zapojenými rezorty a podnikatelskými asociacemi. České firmy a instituce se zájmem o participaci na některém z projektů se mohou obrátit na Klientské centrum pro export či přímo na příslušný zastupitelský úřad ČR. Při přípravě projektů je vhodné se zaměřit na perspektivní sektory spolupráce v jednotlivých teritoriích, uvedené v Mapě globálních oborových příležitostí.

Předložené návrhy poté posoudí mezirezortní komise a rozhodne, které z nich se budou skutečně realizovat. Seznam schválených projektů bude zveřejněn na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí v sekci ekonomika po zasedání mezirezortní komise na začátku prosince 2022.