česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Analýza Trh se zdravotnickými technologiemi: Saudská Arábie a Omán

Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci se Západočeskou univerzitou připravilo sektorově-regionální analýzu zaměřenou na sektor zdravotnických technologií v Saudské Arábii a Ománu. Analýza podnikatelům přiblíží místní trhy a kulturně obchodní zvyklosti. Studie vznikla k příležitosti cesty ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s podnikateli do Saudské Arábie a Ománu v prosinci 2019. Díky analýze dochází k propojení aplikovaného výzkumu vysokých škol do praxe.
 

Na trhu se zdravotnickými technologiemi a potřebami v regionu Blízkého východu tvoří saudsko-arabský trh největší podíl. Výdaje na zdravotnictví jsou největší položkou státního rozpočtu a navzdory rozpočtovým škrtům souvisejícím s poklesem ceny ropy se zdravotnictví drží jako nejstabilněji financovaný sektor. Zdravotní péče a na ni navázané sektory představují nejrychleji se rozvíjející segmenty trhu.

Omán se během několika desetiletí proměnil z pouštního chudého sultanátu do moderní bohaté vzdělané infrastrukturně vyspělé země. Proměnu umožnily zisky z prodeje ropy a výhodná geostrategická poloha. Podobně jako další ropné země, také Omán se snaží diverzifikovat svoji ekonomiku a rozvoj zdravotní péče a zdravotnického trhu má být jedním z pilířů post-ropné ekonomiky. Poslední dekáda ukázala, že ománská vláda myslí transformaci a investice do zdravotního systému vážně: zvýšil se počet nemocnic a lékařského personálu, je zaváděn systém zdravotního pojištění a vláda přijala systém pobídek rozvoje zdravotní péče a trhu se zdravotnickými technologiemi, pomůckami a léky.

Analýza se konkrétně věnuje čtyřem segmentům:

1) zdravotnickým technologiím

2) zdravotnickým pomůckám, přístrojům a vybavení

3) farmaceutickému trhu

4) zdravotní péči a vzdělávání, a zdravotní turistice.

přílohy

Analýza Saudská Arábie a Omán 2 MB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2019

Saudská Arábie: kultura obchodního jednání 313 KB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2019

Omán: kultura obchodního jednání 280 KB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2019