česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Belgický velvyslanec a náměstek Tlapa jednali o rozvojové pomoci v africkém Sahelu

Náměstek ministra zahraničních věcí pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Martin Tlapa se 14. ledna 2020 setkal s  velvyslancem belgického království v České republice Grégoirem Cuvelierem a hlavním tématem jednání byla rozvojová a ekonomická agenda.
 

V úvodu zdvořilostní návštěvy velvyslanec Cuvelier a náměstek Tlapa identifikovali společný zájem o rozvojovou a ekonomickou podporu v oblasti Sahelu. Bezpečnost oblasti je pro obě strany prioritou například z hlediska možných migračních dopadů. České a belgické bezpečnostní složky se účastní mise Evropské komise a mise Organizace spojených národů v Mali s mandátem zajištění bezpečnosti a vytvoření podmínek pro další humanitární a politickou asistenci malijské vládě. Češi v začátku tohoto roku dokonce převzali na 6 měsíců vedení mise. 

Belgický velvyslanec ocenil, že Česká republika otevírá v Mali velvyslanectví, a zdůraznil, že právě tato diplomatická přítomnost bude přínosná. Belgičané chtějí přispět k politické a bezpečnostní stabilizaci Sahelské oblasti a chtěli by využít synergické spolupráce s Českou republikou.

Náměstek Tlapa krátce představil historii přítomnosti českých diplomatů v Africe, která zároveň s  absencí koloniálních vztahů České republiky umožňuje jedinečnou výchozí pozici  v rozvojové a ekonomické pomoci v oblasti Sahelu. Česko se soustřeďuje na nabídku řešení s vyšší přidanou hodnotou a upřednostňuje sektorový přístup. Příkladem mohou být kompletní dodávky zdravotnické techniky a zajištění poprodejního servisu Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP) pro nemocnice v Ghaně či Etiopii.

Velvyslanec Cuvelier a náměstek Tlapa se shodli na možnosti uspořádat následné konzultace k tematice zahraniční rozvojové spolupráce.

přílohy

NMSED_Belgie2 681 KB JPG (Obrázek / Fotka) 15.1.2020