česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: @mzvcr/mfacz
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česko nabízí pomoc Ukrajině – mobilní ordinace a komplexní řešení pro zdravotnictví

Podpora obyvatel Ukrajiny trpících ruskou agresí je klíčovou prioritou české vlády a českého předsednictví v Radě EU. I proto proběhla v Černínském paláci Konference Pomoc pro Ukrajinu v oblasti zdravotnictví. Čeští výrobci a dodavatelé zdravotnických prostředků představili možnosti dodávek dočasných mobilních zařízení, ale i dlouhodobých komplexních řešení pro obnovu zničené zdravotnické infrastruktury.
Ukrajinští zdravotníci a zástupci zdravotnických institucí na konferenci informovali o škodách na nemocnicích a akutní potřebě zdravotního materiálu a vybavení.

IDENTIFIKACE POTŘEB

Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP) zorganizovalo půldenní konferenci, jejímž cílem bylo propojit akutní potřeby ukrajinského zdravotnictví, těžce zasaženého dopady ruské agrese, s českou nabídkou pomoci a komplexních zdravotnických řešení. Tedy identifikovat nejnaléhavější potřeby v ukrajinském zdravotnictví a možnosti české pomoci jak v letošním roce, tak  v rámci dlouhodobější poválečné obnovy Ukrajiny.

Podle zástupců ukrajinských zdravotních složek je v současné situaci největší poptávka po mobilních jednotkách, které mohou být uvedeny do provozu v časovém rozmezí dvou hodin.  „Za první tři měsíce války bylo zničeno 578 zdravotnických zařízení. Konference je krokem k budoucí spolupráci mezi zástupci českého zdravotnického sektoru a ukrajinských vládních i nevládních organizací při obnově zdravotního sektoru,“ uvedl armádní lékař, profesor Vsevolod Stebluk. „Přátelství a pomoc Česka Ukrajině jsou skvělé, a já pevně věřím, že se v tomto duchu bude spolupráce v oblasti zdravotnictví rozvíjet i nadále,“ dodal.

Z konkrétních zdravotnických prostředků a zařízení Ukrajině chybí zejména medicínské prostředky pro válečné zdravotnictví, především traumatologii, kardiopulmonální resuscitaci, cévní chirurgii, ale i rehabilitaci. Lékaři na Ukrajině mají také nedostatek ochranných zdravotnických prostředků. Ukrajinští představitelé z řad zástupců zdravotního sektoru kladli důraz na fakt, že by nemělo dojít pouze k jednorázové obnově zničených nemocnic a lékařských zařízení, ale k takové rekonstrukci zdravotnické infrastruktury, která by do budoucna zachránila co nejvíce životů.

KOMPLEXNÍ NABÍDKA

Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce, za českou stranu potvrdil, že české zdravotnické firmy nabízí komplexní řešení, nikoliv jen jednorázové dodávky. „Česko je připraveno nabídnout Ukrajině jak dodávky dočasných zdravotnických zařízení, tak i připravit komplexní nabídku rekonstrukce nemocnic,“ dodal náměstek Tlapa.

Připravenost podat pomocnou ruku Ukrajině potvrdily přítomné české zdravotnické firmy, sdružené v AVDZP. „Řešení máme připravena, potřebovali jsme slyšet konkrétní potřeby ukrajinského zdravotnického sektoru, což nám tato konference poskytla. Nyní budeme přizpůsobovat naše řešení konkrétně na míru,“ řekla předsedkyně AVDZP Jana Vykoukalová. „Výhodou českých zdravotních řešení je, že jsou komplexní. Mohou tak být v budoucnu snadno transformována z urgentní, například stanové či kontejnerové podoby, do trvalých zdravotnických zařízení, jakmile budou stavebně obnoveny válkou zničené nemocnice,“ dodal místopředseda AVDZP Petr Foit.