česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

ČR přislíbila další pomoc obětem krize v Sýrii

Náměstek MZV ČR pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Ing. Martin Tlapa reprezentoval ČR na ministerském jednání mezinárodní konference „Podpora budoucnosti Sýrie a regionu“, které proběhlo videopřenosem dne 30. 6. 2020.
 

Hlavním cílem konference, která se konala již čtvrtým rokem pod společnou záštitou OSN a Evropské unie, bylo mobilizovat nové prostředky pro humanitární pomoc Syřanům v jejich vlasti i nuceně vysídleným  v okolních státech. Ta bohužel i po více než devíti letech od počátku syrské krize zůstává kriticky potřebná: milióny Syřanů zůstávají ohroženy podvýživou, nemocemi či např. nedostatkem přístupu ke vzdělání.

Vláda ČR je v pomoci syrské populaci dlouhodobě velmi aktivní. Podporuje v této souvislosti řadu projektů jak v Sýrii, tak i v sousedních zemích; jen v letech 2017-2019 dosáhla tato pomoc celkové hodnoty 848 mil. Kč. V současnosti klade hlavní důraz na zdravotní péči a reintegraci navrátivších se uprchlíků. Pro letošní rok ČR na konferenci přislíbila další podporu Sýrii a regionu ve výši minimálně 180 miliónů Kč.