česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Exportní semináře k příležitostem pro české firmy v Kolumbii a Mexiku

Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Hospodářská komora ČR a EGAP zorganizovali ve dnech 27. listopadu ve Zlíně a 28. listopadu 2019 v Praze exportní semináře pro zástupce soukromého sektoru věnované obchodním příležitostem v Kolumbii a Mexiku. Obě země jsou politicky i ekonomicky stabilní, členové OECD a českým firmám nabízejí zajímavé obchodní a investiční příležitosti.  Ekonomičtí diplomaté z českých ambasád v Bogotě a Mexico City seznámili zúčastněné firmy s aktuální politicko-ekonomickou situací a současnými trendy v oblasti průmyslu a obchodu obou zemí. Zástupce společnosti Cross Zlín a.s., která v Latinské Americe úspěšně působí, se s přítomnými podělil o zkušenosti s obchodováním a podnikatelskou kulturou v této oblasti.
 

S Českou republikou Mexiko i Kolumbii pojí mnohé podobnosti a dobré bilaterální vztahy potvrzené nedávnou cestou ministra zahraničních věcí České republiky a velitele vzdušných sil v doprovodu podnikatelské delegace zástupců obranného průmyslu, jejímž cílem bylo také posílit vzájemný obchod.

Z největší části je na zahraničním obchodu České republiky s Kolumbií a Mexikem zastoupen automobilový průmysl. Mexiko je jedním z největších výrobců automobilů na světě a automobilový sektor se podílí téměř polovinou na celkovém obratu vzájemného obchodu s ČR.

Mexiko je pro podnikatele a investory zajímavé mimo jiné díky své strategické poloze mezi Severní a Jižní Amerikou. Geografická blízkost a čilá obchodní výměna s USA je analogií k obchodním vztahům České republiky a Německa. Osmdesát procent mexického exportu směřuje právě do Spojených států a s ohledem na politické a ekonomické výkyvy severního souseda je zájmem Mexika diverzifikovat obchodní vztahy, což může znamenat příležitost i pro české firmy. Mexiko má uzavřeny dohody o volném obchodu se 46 zeměmi světa a díky tomu je vstupní branou na další trhy, např. USA. Stejně jako Česká republika má i Mexiko ambici stát se moderní znalostní ekonomikou a silně se angažuje v nejmodernějších inovativních oblastech, jako je průmysl 4.0, biotechnologie, smart cities, IT nebo robotika.

Mezi perspektivní obory v Kolumbii patří mimo automobilový průmysl také obranný průmysl, elektrotechnika, energetický a těžařský průmysl, chemický průmysl, ICT, environmentální technologie, vodohospodářství, stavebnictví, sportovní a volnočasové vybavení, zdravotnické vybavení, zemědělství a potravinářství nebo subdodávky pro výstavbu metra (výstavba v Bogotě bude zahájena v roce 2020) a letišť (vybavení, radarové systémy).

České ambasády v Kolumbii i Mexiku aktivně podporují uplatnění českých podnikatelů v těchto latinskoamerických zemích. Jednou z možností pro české firmy se zájmem o proniknutí na trhy těchto dvou zemí je zapojení se do projektů ekonomické diplomacie (PROPED), které mohou mít formu například podnikatelských misí nebo prezentací na veletrzích a výstavách. V roce 2019 zorganizovaly ambasády v Kolumbii a Mexiku deset projektů ekonomické diplomacie v oblastech dopravy, bezpečnostního a obranného průmyslu, environmentálních technologií, zdravotnictví atd.  

Na semináři ve Zlíně vystoupil zástupce české firmy Cross Zlín a.s., která úspěšně obchoduje se svými inteligentními systémy pro řízení městské dopravy v celém světě. Přítomné exportéry informoval o zkušenostech společnosti Cross Zlín a.s. s obchodováním a podnikatelskou kulturou v Jižní Americe.

Děkujeme Krajskému úřadu Zlínského kraje za poskytnutí prostoru pro konání semináře v tzv. „Baťově mrakodrapu“, který symbolicky odkazoval na tradici této historicky nejproslulejší české společnosti.

Prezentace Kolumbie (PDF, 827 KB)

Prezentace Mexiko (PDF, 2 MB)

Prezentace EGAP - Kolumbie a Mexiko (PDF, 841 KB)

Seminář Kolumbie a Mexiko

Seminář Kolumbie a Mexiko