česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s italským tajemníkem pro obchod a investice

Dne 26. dubna 2019 se setkali náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa a státní tajemník pro mezinárodní obchod a podporu investic Ministerstva hospodářského rozvoje Itálie Michele Gerachi. Předmětem jednání byla mimo jiné i podnikatelská mise českých firem do Milána připravovaná v rámci projektů ekonomické diplomacie.
 

Oba partneři se dohodli, že ve třetím červencovém týdnu by měla proběhnout mise italských firem do České republiky. Během té se dne 17. července 2019 v prostorách Černínského paláce uskuteční podnikatelské fórum, na kterém chce italská strana propojit nové italské firmy s českými partnery. Sektorově bude mise zaměřena na inovativní technologie, například chytrý průmysl, mobilitu, energetickou efektivitu či letectví.

„Na podzim 2019 bychom zase chtěli přivést české firmy z oblastí automobilového průmyslu, life sciences, smart cities a dalších hi-tech sektorů do Milána a podpořit jejich konkrétní spolupráci v regionu severní Itálie. Zároveň bychom chtěli přestavit investiční prostředí v České republice a prezentovat naši novou inovační strategii,“ uvedl náměstek Tlapa. Tato mise proběhne v rámci projektů ekonomické diplomacie.

Itálie je šestým nejvýznamnějších obchodním partnerem České republiky. Vzájemný obchod dosáhl v roce 2018 rekordní úrovně 13 mld. euro. Důkazem rostoucího ekonomického významu Itálie pro Českou republiku je otevření Generálního konzulátu v Miláně v březnu 2019. Sever Itálie patří k nejbohatším a nejvýznamnějším evropským regionům a pro vzájemné česko-italské obchodní vztahy je klíčový.

přílohy

Itálie - Mapa globálních oborových příležitostí 114 KB PDF (Acrobat dokument) 29.4.2019