česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Jednání s ministrem pro zahraniční záležitosti Portorika na MZV ČR

Dne 24. června přijal náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa portorického ministra pro zahraniční záležitosti Luise G. Riveru-Marín, který je v ČR na pracovní návštěvě.

Portorický ministr (Secretary of State) navštívil MZV v doprovodu  honorární generální konzulky ČR v San Juanu paní Judith A. Gordon Conde. Návštěva se uskutečnila ve spolupráci s velvyslanectvím ČR v USA. Předmětem rozhovoru s náměstkem Tlapou byly především možnosti prohloubení spolupráce českých a portorických firem, včetně investic.

Portoriko je tzv. nezačleněným územím USA, kdy občané Portorika jsou zároveň občany USA. Z pohledu zahraničních ekonomických a obchodních vztahů se Portorika týkají stejná pravidla, která platí pro obchodní a ekonomickou spolupráci mezi ČR a USA, respektive mezi EU a USA. Jelikož však Portoriko není americkým státem, společnosti tam usazené neplatí americké federální daně, současně však mají de facto neomezený přístup na trh v USA.

Základem portorické ekonomiky bylo tradičně zemědělství, to se však dnes podílí na tvorbě HDP Portorika méně než jedním procentem. Nosným sektorem hospodářství (téměř polovina HDP) je výrobní sektor - farmaceutický průmysl (44,6 %), výroba elektroniky včetně počítačů (20,2 %), chemický průmysl (19,8 %), výroba lékařských zařízení (5,4 %), produkce nápojů a tabákových výrobků (3,1 %), produkce potravin (2,4 %) a výroba elektrických zařízení (1,4 %). Významné místo v portorickém hospodářství představují služby, a to ne pouze oblast cestovního ruchu, ale i oblast financí, pojištění a realit. České firmy by mohly uspět na Portoriku v oblasti energetiky, zejména výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Dosavadní výše českého exportu na Portoriko je velmi nízká a ročně dosahuje pouze několika miliónů USD. Hlavními českými vývozními položkami na Portoriko byly v roce 2018 strojírenské výrobky, dopravní zařízení a nekovové minerální produkty.