česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ekonomičtí diplomaté se v Praze sešli na každoroční poradě

Na každoroční poradě ekonomických diplomatů v Praze se sešlo více než 170 pracovníků  českých ambasád a zahraničních kanceláří CzechTrade. V týdnu od 20. června 2016 proběhlo hodnocení ekonomických diplomatů, konzultace s podnikateli, ale také řada přednášek předních představitelů státní správy a podnikatelského sektoru. Program zahrnoval také školení v různých oblastech ekonomické diplomacie – např. v oblasti  ekonomického zpravodajství, projektů ekonomické diplomacie či individuálních exportních služeb.

Na konferenci ekonomických diplomatů, každoročně pořádané v prostorách Černínského paláce, jsou tradičně sezváni všichni diplomaté a zaměstnanci CzechTrade, kteří reprezentují Českou republiku v zahraničí. Konference ekonomických radů tak představuje jedinečnou šanci, jak oslovit reprezentanty české jednotné zahraniční sítě a informovat je o novinkách v oboru. Během porady si ekonomičtí diplomaté také vyslechli hodnocení své činnosti za uplynulý rok.

Součástí programu porady ekonomických diplomatů byla i vystoupení ministrů a náměstků z dalších rezortů, se kterými mohli diplomaté debatovat o možnostech spolupráce s jejich ministerstvy v rámci činností zastupitelských úřadů. Kromě ministra průmyslu a obchodu J. Mládka a ministra zemědělství M. Jurečky se zúčastnili například zástupci ministerstva pro místní rozvoj, zdravotnictví, obrany, financí či školství. Na závěr týdenní porady vystoupil šéf poradců premiéra Sobotky Vladimír Špidla, který připomněl, že obchodní diplomacie je trvalým zájmem předsedy vlády - ať už při plánování zahraničních cest či při přípravě strategických dokumentů.

Při příležitosti Porady ekonomických diplomatů byla za přítomnosti ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka slavnostně prezentována také nová Mapa globálních oborových příležitostí. Tato publikace, která je k dispozici jak na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí, tak i v interaktivní podobě na webu BusinessInfo.cz, vyšla v aktualizované verzi pro rok 2016/2017. Mapa globálních oborových příležitostí je určena především pro české exportéry, kterým nabízí přehledné a rychlé informace o státech podle jednotlivých sektorů perspektivních z pohledu českých firem.   

Při poradě ekonomických diplomatů jsou tradičně organizovány i podnikatelské konzultace s ekonomickými rady. Letos možnost hovořit s diplomaty a zástupci CzechTrade využilo téměř 400 firem a během tří dnů konzultací proběhlo více než 3000 schůzek.

Přestože jsou exportní výsledky České republiky v posledních letech zdrojem dobrých zpráv a vývoz zdatně podporuje dobré výkony české ekonomiky, ekonomická diplomacie je obor, který se celosvětově teprve rozvíjí. „Česká republika sice patří mezi menší země, o to je důležitější, že dokážeme být chytří a flexibilní v našich řešeních. Musíme se dívat kolem sebe a inspirovat se u těch nejlepších.“ uvedl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa na závěr konference ekonomických radů.

Prezentace z Porady ekonomických diplomatů naleznete v příloze článku.

přílohy

Martin Tlapa - Ministerstvo zahraničních věcí 1 MB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Kamil Blažek - AFI 544 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Petr Bodnár - Škoda Praha 484 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Vladimír Dlouhý - HK ČR 437 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Radomil Doležal - CzechTrade 872 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Zdeněk Jahoda - Emco 2 MB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Klára Dostálová - Ministerstvo pro místní rozvoj 347 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Tomáš Kuchta - Ministerstvo obrany 966 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Arnošt Marks - Úřad vlády 331 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Robert Plaga - Ministerstvo školství, mládeže a... 682 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Jan Procházka - EGAP 2 MB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Petr Rusek - Tatra Trucks 3 MB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Petr Landa - Ministerstvo zdravotnictví 213 KB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Jaroslav Holý - CzechInvest 2 MB PDF (Acrobat dokument) 29.6.2016

Galerie


Porada ekonomických diplomatů 2016