česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ekonomičtí diplomaté se v Praze sešli na každoroční poradě

Ve dnech 26.30. června 2017 se v Černínském paláci konala pravidelná výroční Konference ekonomických radů MZV ČR, kteří působí na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí, a ředitelů zahraničních kanceláří agentury CzechTrade. Konferenci zahájil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a jako hlavní host vystoupil předseda vlády Bohuslav Sobotka. K ekonomickým diplomatům promluvili i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministr zemědělství Marian Jurečka a zástupci asociací a úspěšných exportních firem.

Na výroční konferenci ekonomických diplomatů, která se tradičně koná v prostorách Černínského paláce Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou kromě ekonomických diplomatů z českých zastupitelských úřadů zváni každoročně také ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade. Konference ekonomických radů tak každý rok představuje jedinečnou šanci, jak oslovit najednou zástupce české jednotné zahraniční sítě a informovat je o novinkách v oboru.

Konferenci zahájili předseda vlády Bohuslava Sobotky a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. K ekonomickým diplomatům promluvili také místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, ministr zemědělství Marian Jurečka, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a zástupci dalších ministerstev, agentury CzechInvest, Exportní garanční a pojišťovací společnosti, České exportní banky, CzechTourismu a reprezentanti úspěšných českých exportních firem.    

Představitelé české ekonomické diplomacie diskutovali o novinkách v oblasti podpory vývozu, o nových obchodních příležitostech v teritoriích svého přidělení a o vylepšení služeb, které poskytují českým exportérům. „Největším úspěchem je bezesporu vznik Společného fondu ekonomické diplomacie, do něhož přispívají kromě ministerstva zahraničí i rezorty zemědělství, obrany, průmyslu a obchodu, místního rozvoje a také Úřad vlády. Díky tomu jsme letos schopni uskutečnit šestinásobně víc projektů ekonomické diplomacie než před třemi lety,“ uvedl ministr Zaorálek.

Šéf české diplomacie současně představil již čtvrté aktualizované vydání Mapy globálních oborových příležitostí. Tato publikace, která je k dispozici jak na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí, nabízí českým exportérům přehledné a rychlé informace o státech podle jednotlivých perspektivních sektorů. Aktuální verze je kromě příležitostí v rozvojové spolupráci obohacena i o texty o exportním financování a pojištění.    

Ekonomičtí diplomaté se v rámci konference seznámili také s hodnocením jednotlivých zastupitelských úřadů za uplynulý rok a věnovali se například standardizaci služeb Klientského centra pro export, projektům ekonomické diplomacie a ekonomickému zpravodajství.  

Ve dnech 28. a 29. června 2017 se v rámci konference v Top Hotelu Praha v Praze 4 uskutečnily konzultace ekonomických radů a ředitelů zahraničních kanceláří agentury CzechTrade se zástupci české podnikatelské sféry. Na dvoudenní konzultace se v roce 2017 přihlásilo rekordních 488 firem.

Prezentace z Porady ekonomických diplomatů naleznete v příloze článku.

přílohy

Jan Procházka - Exportní garanční a pojišťovací... 775 KB PDF (Acrobat dokument) 13.7.2017

Marian Jurečka - Ministerstvo zemědělství České... 2 MB PDF (Acrobat dokument) 13.7.2017

Michal Kaplan - Česká rozvojová agentura 690 KB PDF (Acrobat dokument) 13.7.2017

Karel Bureš - Česká exportní banka 2 MB PDF (Acrobat dokument) 13.7.2017

Tomáš Vavrečka - CzechInvest.pdf 1 MB PDF (Acrobat dokument) 13.7.2017

Galerie


Ekonomičtí diplomaté se v Praze sešli na každoroční poradě