česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministr Zaorálek zahájil konferenci ke Dni Afriky

25. května 2017 se při příležitosti tradičního Dne Afriky konala ve Velkém sále Černínského paláce mezinárodní konference „Afrika jako partner“. Vedle Ministerstva zahraničních věcí se na organizaci konference podílely také Česká rozvojová agentura, Ústav mezinárodních vztahů a zastupitelské úřady afrických zemí působící v Praze, především velvyslanectví Marockého království a Jihoafrické republiky.
 

Úvodní slovo pronesl ministr zahraničních věcí, Lubomír Zaorálek, vedle něj v průběhu konference vystoupili také ministři zemědělství České republiky, Marian Jurečka, a Kapverd, Gilberto Silva, náměstek ministra zahraničních věcí, Martin Tlapa, náměstek ministra obrany, Jakub Landovský, stejně jako řada dalších řečníků z afrických zemí, USA, Evropské služby pro vnější akci (ESVA), Evropské komise, OECD, Evropské investiční banky (EIB), domácí osobnosti (zástupci exekutivy a soukromých firem).

Afrika se mění a s přicházejícími změnami je nutné měnit také přístup k ní. Ukazuje se, že pro africké problémy a výzvy je nutné hledat především africká řešení. Učebnicovým příkladem je nedávný účinný zásahu ECOWAS při povolební krizi v Gambii na přelomu let 2016/2017. Aktivita zahraničních partnerů by se měla soustřeďovat především na podporu budování kapacit, posilování regionální integrace a podporu při prevenci konfliktů.

V oblasti rozvojové spolupráce je zřetelný trend k ústupu od tradiční rozvojové pomoci spočívající v realizaci infrastrukturních projektů či rozpočtové podpoře. Oficiální rozvojová pomoc (ODA, Official Development Assistance) má stále svůj význam, především v krizových případech, ale je třeba se více zaměřit na inovativní přístupy, které by více mobilizovaly soukromý kapitál (blending, částečné pojišťování investic apod.).

Přes mnoho pozitivních momentů ve vývoji afrického kontinentu a přes jeho různorodost stále v očích veřejnosti převládá negativní a zevšeobecňující obraz Afriky jako nehostinného a nebezpečného místa. Působení v Africe s sebou bezesporu přináší řadu obtíží a rizik, jak však ukazují zkušenosti konkrétních podnikatelů, Afrika především nabízí nepřeberné množství příležitostí.

Diskutující se shodli, že právě předsudky jsou největší překážkou rozvoje vzájemné hospodářské spolupráce. Na obou stranách přitom existuje zřetelný zájem na diverzifikaci zahraniční obchodní výměny a vládní úřady a agentury nabízejí exportérům a investorům asistenci v řadě oblastí (poradenství, obchodní mise, pojišťování exportních úvěrů apod.). V oblasti státní podpory bezesporu existují rezervy, rozhodující je však zájem podnikatelské veřejnosti.

přílohy

Projev ministra 162 KB PDF (Acrobat dokument) 2.6.2017

EGAP - Africa prezentace 2 MB PDF (Acrobat dokument) 2.6.2017

HE Mrs Souriya Otmani prezentace 1 MB PDF (Acrobat dokument) 2.6.2017

OECD prezentace 1 MB PDF (Acrobat dokument) 2.6.2017

Pavlu-Complex prezentace 6 MB PDF (Acrobat dokument) 2.6.2017

VEBA prezentace 12 MB PDF (Acrobat dokument) 2.6.2017