česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR Bratislava
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Na poradě slovenských velvyslanců vystoupil náměstek Martin Tlapa

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa vystoupil 4. července 2019 na pozvání svého slovenského protějšku, státního tajemníka Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky, Lukáše Parízka na každoroční poradě slovenských velvyslanců. Náměstek Tlapa se státním tajemníkem Parízkem spolu jednali také o systému podpory ekonomické diplomacii v obou zemích.
 

Pozvání na poradu slovenských velvyslanců v letošním roce dostali pouze dva zahraniční hosté, francouzská státní tajemnice pro evropské záležitosti Amélie de Montchalin a náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa. Náměstek Tlapa vystoupil v bloku se státním tajemníkem Parízkem, moderování se ujal bývalý ministr hospodářství Slovenska Peter Magvaši.

Náměstek Tlapa představil slovenským velvyslancům český systém podpory ekonomické diplomacie. Podělil se o zkušenosti s reformou systému, který byl v ČR nastartován v letech 2014 a 2015. „Reforma systému ekonomické diplomacie nebyla ani tak politický úkol, jako především úkol manažerský. Český systém ekonomické diplomacie je postaven na spolupráci více resortů s firmami, s jednou nabídkou služeb, měřením výsledků a společné práci zástupců státu v zahraničí s klíčovou rolí a zodpovědností vedoucích zastoupení.“ zdůraznil. „Dnes, když se setkávám s firmami, naše zastupitelské úřady v naprosté většině případů chválí. To se před pěti lety často nedělo.“ dodal náměstek Tlapa.

Jeden z nejdůležitějších momentů reformy systému ekonomické diplomacie byl proto vznik společného nástroje Projektů ekonomické diplomacie, do kterého se zapojily sektorové rezorty a tím se staly i součástí koordinované podpory českých exportérů. Sektorová ministerstva, často např. prostřednictvím svých náměstků, se tak také podílí i na malých sektorových misích českých firem do zahraničí.

Slovenské ministerstvo zahraničních věcí a evropských záležitostí se nechává inspirovat změnami v českém systému ekonomické diplomacie a zavedlo nástroj podobný českým projektům ekonomické diplomacie. Živou debatu vyvolal například i inovativní český přístup k zapojování místně najatých expertních ekonomických sil do systému ekonomické diplomacie.

přílohy

Prezentace slovenská porada velvyslanců 2 MB PDF (Acrobat dokument) 9.7.2019