česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Na půdě MZV se konal další exportní seminář tentokrát k Itálii a Slovinsku

Dne 25. 10 2019 se konal další ze série exportních seminářů pro podnikatele, tentokrát zaměřený na Itálii a Slovinsko. Na seminář, který zahájil náměstek Martin Tlapa, přijeli firmám prezentovat exportní možnosti v obou teritoriích ekonomický diplomat z Lublaně Jan Beneš, z Říma ekonomický diplomat Marcel Sauer a ekonomická specialistka Andrea Nimmerfrohová. Mluvili o místní kultuře, zvycích, nejčastěji dovážených produktech i příležitostech a úskalích slovinského a italského trhu. Seminář byl organizován společně s Hospodářskou komorou ČR, regionální varianta se uskutečnila dne 26. 10. 2019 v Pardubicích.
 

Náměstek na úvod pražské části zdůraznil velikost a důležitost italského trhu a v té souvislosti připomněl i podnikatelskou misi ministra zahraničních věcí 25. listopadu 2019 do lombardského Milána, která navazuje na nedávné otevření Generálního konzulátu v tomto městě. Poté zmínil, že Slovinsko je sice malá země s menším trhem, ale významně může exportérům pomoci kulturní i jazyková blízkost České republiky a této země.

Ve Slovinsku jsou pro české exportéry nejzajímavější příležitosti v oblasti infrastruktury a energetiky a aktuálně také nanotechnologie či IT. Je zde plánovaná modernizace armády částečně vyvolaná migrační krizí. Zajímavostí z oblasti gastronomie je, že Slovinci  historicky preferují lahvové pivo, které bývalo oproti nekvalitnímu točenému symbolem bohatších vrstev. „I proto vždy českým exportérům piva zdůrazňuji, že je nutné slovinským partnerům předložit točenou i lahvovou variantu,“ zdůraznil Jan Beneš. Stejně tak je ve Slovinsku důležité při jednání vyzdvihovat především reference z vyspělých zemí jako je Německo, Rakousko, Francie, Británie či USA.

V Itálii se od roku 1945 vystřídalo 62 vlád, ale na obchod to nemá velký vliv. Problematická je vysoká nezaměstnanost mladých. Tradičně nejvýznamnějším oborem exportu je automobilový a chemický průmysl, zdravotnictví, vodohospodářství a strojírenství. Lombardie se na celkovém bilaterálním obchodu podílí jednou čtvrtinou, i z tohoto důvodu se chystá i plánovaná cesta ministra zahraničních věcí.

Na závěr obou seminářů měli zástupci firem možnost s ekonomickými diplomaty a ekonomickou specialistkou konzultovat své exportní plány a navázat další spolupráci.

Praha

Praha

Pardubice

Pardubice

přílohy

Prezentace_Řím 2 MB PPTX (FILE_TYPE_PPTX) 30.9.2019

Prezentace_Lublaň 11 MB PPTX (FILE_TYPE_PPTX) 30.9.2019