česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Shutterstock
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstci Martin Tlapa a Jaroslav Šmíd podepsali spolupráci v oblasti ekonomické diplomacie

Náměstci Ministerstva zahraničních věcí a Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost podepsali 27. dubna 2020 ujednání o spolupráci v oblasti ekonomické diplomacie. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) se tím připojil mezi  rezorty a instituce, s nimiž Ministerstvo zahraničních věcí ČR spolupracuje v rámci tzv. Společného nástroje financování ekonomické diplomacie ČR.

V rámci společného nástroje Velvyslanectví České republiky každoročně realizují okolo 300 projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) s finanční podporou přesahující 50 milionů Kč.

Projekty jsou klíčový nástroj ekonomické diplomacie a umožňují zástupcům českých firem z různých sektorů, aby se prezentovali na zahraničních trzích.. Projekty mohou mít řadu podob od podnikatelských seminářů, sektorově zaměřených podnikatelských misí až po incomingové mise zahraničních partnerů do ČR, nebo podporu firem na výstavách a veletrzích.

Kybernetická bezpečnost je rychle se rozvíjející obor, který má přesah do mnoha sektorů, hlavně ICT,  věda a výzkum, obrana, ale například i zdravotnictví, energetiky či strojírenství.

Ujednání o spolupráci bylo kvůli stávající situaci podepsáno „distančně“. Oba náměstci ocenili rozšiřování služeb podpory českým exportérům právě v takto složité době.