česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: AFR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Martin Tlapa přijal ghanskou velvyslankyni

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal dne 9. ledna 2020 velvyslankyni Ghany Virginii Hesse, která je současně doyenkou skupiny velvyslanců afrických zemí akreditovaných v ČR. Hlavním tématem jednání bylo posílení vzájemných ekonomických vztahů a možnosti pro jejich prohloubení.
 

Setkání náměstka Tlapy s ghanskou velvyslankyní dominovala témata prohloubení ekonomických vztahů obou zemí a posílení vzájemných investic. Ghana, se kterou jsme v loňském roce oslavili 60. výročí vzájemných diplomatických vztahů, patří dlouhodobě mezi naše největší obchodní partnery v subsaharské Africe. V rámci debaty o posílení ekonomické spolupráce náměstek Tlapa hovořil s paní velvyslankyní o finalizaci investiční dohody a dohody o hospodářské spolupráci.  

Jednání navázalo na úspěšnou cestu náměstka Tlapy do Ghany, která se uskutečnila na konci listopadu 2019 v doprovodu podnikatelů českých zdravotnických firem. Ghanská vláda v posledních letech vynakládá velké úsilí na modernizaci zdravotnického sektoru, české firmy tak mají příležitost pro export lékařského vybavení. Kromě zdravotnického sektoru patří mezi perspektivní oblasti pro český export stavebnictví, energetický či zpracovatelský průmysl. 

Náměstek Tlapa přivítal vznikající Africkou kontinentální zónu volného obchodu (AfCFTA), která by měla vytvořit největší zónu volného obchodu na světě a zlepšit vnitroafrický trh. V tomto směru byla Ghana klíčovým státem při jejím zakládání. 

Mo Ibrahim Index analyzující úroveň demokracie afrických států řadí Ghanu na 6. místo z 54 zemí kontinentu. Stupeň exportního rizika dle OECD je 6/7.