česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Martin Tlapa přijal velvyslance Chile

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal dne 3. 3. 2020 velvyslance Chile v České republice Patricia Utrerase v souvislosti se zahájením jeho diplomatické mise v ČR.

Partneři hovořili o hlavních prioritách bilaterální agendy. Vztahy mezi Českou republikou a Chile jsou dlouhodobě na velmi dobré úrovni a jsou tradičně založené na zvyšující se obchodní výměně. Chile je pro ČR spolehlivým partnerem v regionu Jižní Ameriky. Roste počet českých firem, které v Chile investují, zejména v oblasti energetiky. Nejvýznamnější položkou českého vývozu do Chile jsou osobní automobily. Dalšími obory s potenciálem pro rozšíření obchodní spolupráce jsou obranný, těžební a potravinářský průmysl. Velvyslanectví ČR v Santiagu de Chile připravilo pro letošní rok čtyři projekty ekonomické diplomacie zaměřených na podporu českých firem působících v těchto oborech.

Během debaty byl také zmíněn proces modernizace Asociační dohody mezi Evropskou unií a Chile a partneři otevřeli také téma aktuální politické situace v regionu Latinské Ameriky, např. ve Venezuele.

Chilský partner ocenil zkušenosti ČR v oblasti kybernetické bezpečnosti a projevil zájem o výměnu zkušeností v problematice odpadového hospodářství a ochrany vodních zdrojů.

V roce 2016 vstoupila v platnost Dohoda o programu pracovní dovolené mezi ČR a Chile, známá jako Working Holiday.  Tento program umožňuje každoročně desítkám mladých Čechů a Chilanů legálně po dobu jednoho roku pracovat a cestovat v druhé zemi.