česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Martin Tlapa přijal velvyslance Portugalska

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal dne 28. 5. 2020 velvyslance Portugalské republiky v České republice Luíse de Almeida Sampaio v souvislosti s  nedávným zahájením jeho diplomatické mise v ČR. Hlavním tématem jednání byla ekonomická agenda a bilaterální spolupráce ve světle aktuálního vývoje ve světě v souvislosti s pandemií Covid-19.
 

Náměstek Tlapa v úvodu ocenil pozitivní rozvoj vzájemných vztahů, které jsou velmi dobré a bezproblémové. Portugalsko je pro ČR spolehlivým partnerem. Zmínil podobnost obou úspěšných ekonomik, založených na demokratických principech a tradicích. V souvislosti s aktuální globální pandemií Covid-19 uvedl, že z krize a světové recese můžeme společně vyjít silnější, je však důležitá efektivní spolupráce. Potřebujeme silnější EU, neboť jsme všichni Evropané. Pandemie Covid-19 je jiná krize, která bezprecedentně změnila svět, musíme se však orientovat na obnovu a nebát se výzev. Politika antiglobalismu není správná, globální trh i nadále zůstane klíčový.

Velvyslanec Sampaio poděkoval za solidární přístup aktivity České republiky v souvislosti s repatriacemi některých portugalských občanů, které zajistila Česká republika. V této souvislosti požádal o zařazení Portugalska mezi země,  které mají statut bezpečné země. Cestovní ruch, který je velmi důležitý sektor pro obě ekonomiky, byl pandemií zasažen velice hluboce.

Portugalsko bude mít v 1. polovině příštího roku předsednictví v EU. Má k EU velmi pozitivní vztah. V rámci předsednictví plánuje zorganizovat několik mezinárodních konferencí, zvažuje uspořádat mezinárodní ekonomickou konferenci o vlivu pandemie na globální obchod i zde v Praze.

Jednou z hlavních priorit portugalského předsednictví bude vztah EU - Afrika. Portugalsko podporuje úzkou obchodní spolupráci s Afrikou, má s ní dlouholeté dobré zkušenosti (Angola, Mosambik), prioritou je i Latinská Amerika (Brazílie). Náměstek Tlapa zmínil důležitost nové diskuse s Afrikou na úrovni EU. Doplnil, že Česká republika je aktivní v zemích Sahelské oblasti, máme zájem v teritoriu využít synergické efekty vzájemně výhodné spolupráce s Portugalskem.

Oba partneři se shodli na podpoře konkrétních příležitostí pro trilaterální spolupráci v Africe.