česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek ministra Martin Tlapa přijal náměstkyni ministra zahraničních věcí Guatemaly

Náměstkyně ministra zahraničních věcí Guatemaly Ava Atzum Arévalo de Moscoso přijela do Prahy, aby se zúčastnila Iberoamerické konference. Před konáním konference se dne 9. května 2022 uskutečnilo setkání s náměstkem ministra M. Tlapou, které bylo využito k projednání bilaterálních otázek, zejména ekonomické a obchodní spolupráce a také spolupráce v oblasti kultury.

Vzájemné česko – guatemalské vztahy se v posledních letech zintenzivnily. Státní tajemník M. Stašek navštívil Guatemalu v roce 2020 u příležitosti realizace projektu ekonomické diplomacie, jehož cílem bylo prezentovat potenciál českých produktů pro zlepšení kapacit guatemalské armády a policie v boji proti organizovanému zločinu a drogovým kartelům. Následná bilaterální jednání vyústila v podpis Memoranda o spolupráci mezi ministerstvy obrany obou zemí, ke kterému došlo letos v dubnu. Právě další naplňování zmíněného Memoranda bylo hlavním tématem vzájemného setkání obou náměstků ministrů v Praze.

Guatemalská strana projevila zájem o spolupráci mezi Diplomatickými akademiemi a také v dalších oblastech jako např. rozvojové projekty nebo kulturní a školská spolupráce. Guatemala požádala ČR o podporu úsilí o zápis na seznam světového kulturního dědictví Národního archeologického parku mayské kultury Takalik Abaj.

Došlo rovněž k výměně názorů na regionální otázky, situaci v Latinské a Střední Americe a Karibiku a na aktuální vývoj rusko – ukrajinského konfliktu. Obě strany se shodly na pravidelném konání dalších politických konzultací na úrovni MZV obou zemí. Příští kolo by se mělo uskutečnit do konce roku 2022 v Praze.