česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek ministra Martin Tlapa přijal náměstka ministra zahraničních věcí Peru

Náměstek ministra zahraničních věcí Peru Luis Enrique Chávez Basagoitia se v Praze zúčastnil Iberoamerické konference. V rámci pravidelných politických konzultací se setkal s náměstkem ministra Martinem Tlapou, se kterým projednal řadu bilaterálních otázek se zaměřením na ekonomickou a obchodní spolupráci. Kromě bilaterálních vztahů se oba náměstci informovali i o stanoviscích svých zemí k aktuálním mezinárodním otázkám jako je např. ruská agrese na Ukrajině.

Česko-peruánské vztahy procházejí obdobím intenzivní spolupráce v různých oblastech. Zájem je hlavně o ekonomickou spolupráci, kde má ČR hodně co nabídnout. Peruánská strana projevila velký zájem o vybavení nemocnic zdravotnickým zařízením, o technologie pro hornický průmysl, výstavbu obnovitelných zdrojů elektřiny, odpadové hospodářství apod. O zájmu Peru o zkušenosti českých firem svědčí i přítomnost prezidenta Asociace peruánských obchodních komor Carlose Duranda, který se kromě účasti na Iberoamerické konferenci tento týden sejde i s představiteli Svazu průmyslu a dopravy nebo Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků.

Peruánská strana projevila zájem o spolupráci v oblasti životního prostředí nebo boji proti výrobě a pašování drog. Zde projevila peruánská strana zájem o technologie na skenování kontejnerů, kterými se drogy do Evropy pašují.  

Došlo k výměně názorů na regionální otázky, situaci v Latinské Americe a Karibiku a aktuálnímu vývoji rusko – ukrajinského konfliktu. Na programu byly také priority předsednictví ČR v Radě EU. Obě strany se shodly na pravidelném konání dalších politických konzultací na úrovni MZV obou zemí. Příští kolo by se mělo uskutečnit příští rok v Limě. Na závěr informoval L. Chávez o úmyslu prezidenta Castilla navštívit ve druhé polovině roku Brusel, při této příležitosti by mohl uskutečnit i návštěvu ČR, která bude v té době Radě EU předsedat.