česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s japonským velvyslancem o nových příležitostech spolupráce

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa se dne 2. října setkal s japonským velvyslancem Kaoru Šimazakim za přítomnosti prezidenta Japonské průmyslové a obchodní komory v ČR. Předmětem jednání byla otázka strategického partnerství mezi ČR a Japonskem a možnosti posilování vzájemné ekonomické spolupráce. Některé nové příležitosti se objevily také v kontextu brexitu.

Japonská strana mimo jiné poukázala na informaci, že do České republiky přestěhuje svoji výrobu japonský výrobce pájecích materiálů pro automobilky a elektrotechnický průmysl firma Senju Metal Industry. Ta z důvodu hrozby brexitu zavřela svůj závod nedaleko Londýna a od počátku příštího roku bude výroba přesunuta do Pavlova u Prahy.

„Japonsko je pro nás velmi důležitý partner. Proto bychom chtěli tuto spolupráci povýšit do strategického partnerství, které by bylo společným nástrojem pro pravidelný dialog k otázkám z oblastí obchodu, investic, bezpečnosti, vědy a výzkumu, kultury a dalších“ uvedl náměstek Tlapa. Velvyslanec Šimazaki zmínil, že myšlenku strategického partnerství podporuje a přál by si, aby v roce 2020 Českou republiku navštívil japonský premiér Šinzo Abe. Náměstek také rámcově stručně představil nové programy usnadňující vízový režim zaměstnancům japonských firem v České republice.

Japonsko je druhý nejvýznamnější zahraniční investor v České republice. Kumulovaná hodnota japonských investic je na úrovni 3,8 miliardy dolarů. Celkem 266 japonských firem aktuálně zaměstnává v České republice přes 51 tisíc zaměstnanců.