česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s tuniskou velvyslankyní v ČR o hospodářské spolupráci

Náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa přijal dne 21. června 2019 v Černínském paláci velvyslankyni Tuniské republiky v ČR Karimu Bardaoui. Hlavním tématem přijetí byly bilaterální vztahy s důrazem na ekonomickou diplomacii.

V návaznosti na své úspěšné konzultace v Tunisu v prosinci 2018 náměstek Tlapa projevil zájem o pokračování intenzivního politického dialogu mezi ministerstvy zahraničních věcí obou zemí i v příštím období a pozval k pracovní návštěvě ČR svého tuniského partnera Hatema Ferjaniho, Státního tajemníka MZV pro ekonomickou diplomacii. Tuniská velvyslankyně v tomto kontextu zmínila zájem o naše know-how v oblasti koordinace státních agentur pro podporu investic a exportu v zahraničí a o strukturu a fungování útvarů k podpoře ekonomické diplomacie v rámci MZV ČR a zastupitelských úřadů ČR.

Velvyslankyně navrhla, aby náměstek Tlapa v roce 2020 v rámci výroční konference velvyslanců tuniského MZV prezentoval CZ zkušenosti z této oblasti. „S Tuniskem jsme připraveni sdílet naše specificky české zkušenosti jak z oblasti hospodářské transformace, tak i z oblasti ekonomické diplomacie,“ řekl náměstek Tlapa. V kontextu hospodářské spolupráce ČR-Tunisko velvyslankyně zmínila možnosti trilaterální spolupráce, a to zejména se zaměřením na země rovníkové Afriky. Tuniská velvyslankyně v závěru poděkovala za podporu české vlády tuniské kandidatury na nestálého člena RB OSN od roku 2020. Ústředním tématem tuniského členství v RB OSN bude podle ní situace v Libyi. V roce 2020 bude Tunisko hostit výroční summit Mezinárodní organizace Frankofonie (50 let od založení), a tuniská vláda by ocenila, kdyby se akce zúčastnil i vysoký představitel ČR.