česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s tuniskými podnikateli

Náměstek Martin Tlapa přijal 14. března zástupce tuniských firem a jejich českých obchodních partnerů.

Za tuniskou stranu se akce zúčastnili Karim Ben Yedder, výkonný ředitel významného tuniského finančního a průmyslového holdingu AMEN GROUP a Ibrahim Debache, generální ředitel firmy ENNAKL, která v Tunisku zastupuje zájmy koncernu Volkswagen Group. Za českou podnikatelskou sféru byli přítomni zástupci vrcholového managementu firem LINET, SVOS a EMCO. Tuniskou podnikatelskou delegaci doprovodila velvyslankyně Tuniské republiky v ČR Karima Bardaoui.

Setkání bylo příležitosti k B2B jednáním s cílem posílit existující dvoustranné obchodní kontakty a zmapovat nové možnosti spolupráce. Akce navázala na konzultace náměstka Tlapy v Tunisku v prosinci 2018, kde náměstek Tlapa jednal jak s politickou reprezentací země na úrovni premiéra, ministra průmyslu, ministra obchodu a státního tajemníka ministerstva zahraničí, tak i s šéfy velkých tuniských firem a asociací (UTICA, CONECT). „Karima Ben Yeddera a Ibrahima Debache jsem měl tu čest poznat před třemi měsíci během mých konzultací v Tunisku. Jsem rád, že jsme se opětovně sešli zde v Praze. Jsou to top manažeři předních tuniských firem, jejich aktivní zájem o český trh je dobrým signálem a příslibem intenzivnější obchodně-ekonomické spolupráce“, poznamenal v této souvislosti náměstek Tlapa.

Obchodní výměna mezi ČR a Tuniskem se v posledních pěti letech vyznačuje kontinuálně rostoucí obchodní výměnou, která v roce 2018 dosáhla výše 330 mil. USD. Hlavními českými exportními položkami jsou elektrická zařízení, takto přístroje ke spínání obvodů, kabely a izolátory, jež se na našich vývozech podílejí takřka z poloviny. Vyvážejí se rovněž zařízení k automatickému zpracování dat, polyetylen, plastová potrubí či textilní příze a tkaniny.