česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s velvyslancem Finska o možnostech spolupráce v subsaharské Africe

Náměstek Martin Tlapa přijal dne 30. dubna velvyslance Finska Jukku Uolevi Pesolu. Jejich diskuse se soustředila na subsaharskou Afriku a možnosti, jak v rámci bilaterální spolupráce a programů EU co nejefektivněji přispět k sociálnímu a ekonomickému rozvoji kontinentu.
 

Oba představitelé se shodli, že bezpečnost a ekonomická prosperita Afriky a EU je pro jejich geografickou blízkost propojená a tomu odpovídá i narůstající význam, který obě země přikládají rozvoji vztahů s tímto kontinentem.

Náměstek Tlapa a velvyslanec Pesola vnímají pozitivní hospodářský vývoj v různých částech kontinentu. Subsaharská Afrika však zároveň čelí řadě výzev v podobě rychle rostoucí populace a nezaměstnanosti a v některých částech desertifikaci a šíření radikálních forem islámu. EU a její členské státy proto musí podporovat aktivity, které Africe pomohou problémům úspěšně čelit. Tyto výzvy jsou aktuálně nejvýraznější v oblasti Sahelu, kde je ČR aktivní na poli budování bezpečnostních kapacit tamních států a kde chce posílit své angažmá i v dalších oblastech. V tomto roce ČR otevírá nové velvyslanectví ČR v hlavním městě Mali Bamaku, což umožní efektivnější koordinaci aktivit ČR v sahelském regionu. Čeští vojáci působí v Mali od r. 2013, loni byl v souladu s mandátem Parlamentu ČR navýšen jejich počet ve Výcvikové misi EU (EUTM Mali) celkově až na 120 vojáků a v operaci MINUSMA až na 30 vojáků.

Ve vztahu k podpoře ekonomického rozvoje Afriky ČR i Finsko vítají návrh na vytvoření Aliance mezi Afrikou a Evropou pro udržitelné investice a zaměstnanost, iniciativu představenou předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem v září 2018. Hospodářský rozvoj a podpora soukromému sektoru jsou důležitými prostředky v reakci na demografické výzvy kontinentu.