česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa představil nové velvyslance ČR v Malajsii, Saudské Arábii a Izraeli

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa představil 4. dubna v reprezentačních prostorách Černínského paláce české podnikatelské veřejnosti nové české velvyslance ČR Milana Hupceje v Malajsii , Juraje Koudelku v Saudské Arábii a Martina Stropnického v Izraeli.
 

Ve svém úvodním vystoupení upozornil Martin Tlapa přítomné na specifika jednotlivých zemích a informoval o současných oborových příležitostech pro české exportéry v těchto vzdálených teritorií. Náměstek také zmínil podporu českým firmám ze strany Ministerstva zahraničních věcí ČR při jejich prosazování na zahraničních trzích.

Milan Hupcej nastoupil jako velvyslanec českého zastupitelského úřadu v Kuala Lumpur v lednu 2019 s akreditací pro Malajskou republiku, Kiribati, Tuvalu a Papuu Novou Guineu. K perspektivním oblastem obchodně ekonomické spolupráce ČR s Malajsií patří zejména civilní letecký, důlní, těžební, ropný průmysl, dále energetický, elektrotechnický a chemický průmysl a ICT.

Juraj Koudelka nastoupil do funkce vedoucího českého zastupitelského úřadu v Rijádu v listopadu 2018 s akreditací pro Saúdskoarabské království, Jemenskou republiku, Bahrajnské království a Sultanát Omán. K perspektivním oblastem spolupráce mezi ČR a Saudskou Arábií je možné zařadit energetický, obraný a vodohospodářský průmysl, dále odpadové hospodářství, stavebnictví, zdravotnictví, farmaceutický průmysl a železniční a kolejovou dopravu.

Velvyslanec a bývalý Ministr zahraničních věcí ČR Martin Stropnický nastoupil do funkce vedoucího českého zastupitelského úřadu v Tel Avivu 1. listopadu minulého roku s akreditací pro Stát Izrael a konzulární působností pro Palestinské autonomní území. Mezi perspektivní oblasti spolupráce je možné zařadit automobilový, chemický, obranný, energetický, vodohospodářský a odpadní průmysl, a také zdravotnictví a farmaceutický průmysl.

Číše vína s novými českými velvyslanci byla jednou z proexportních akcí Ministerstva zahraničních věcí ČR, při které mají zástupci českých firem a institucí možnost osobně se seznámit s novými velvyslanci a projednat s nimi možnosti budoucí spolupráce.