česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal studenty z Kolumbie

Dne 10. července 2019 v prostorách Černínského paláce proběhla přednáška a diskuse studentů z kolumbijské univerzity Universidad de los Andes s náměstkem ministra zahraničních věcí ČR Martinem Tlapou.
 

Na úvod náměstek studentům vysvětlil český přístup k ekonomické diplomacii včetně změny od klubové diplomacie k síťové a exportních úspěchů České republiky. Zmínil také důležitost volného trhu a připomněl již existující dohodu o volném trhu mezi EU a Kolumbií, díky níž, stejně jako díky podepsání míru s FARC (Revolutionary Armed Forces of Colombia), kontinuálně každým rokem roste česko-kolumbijská obchodní výměna.

V následné diskusi studenty zajímala možnost práce v České republice, nahlížení české diplomacie na venezuelskou krizi, díky které do Kolumbie proudí statisíce uprchlíků a také zastaralost pravidel WTO. V rámci posledního zmíněného náměstek připomněl klíčovou roli existence pravidel globálního obchodu právě pro středně velké exportní ekonomiky jako je Česká republika. Zdůraznil přitom potřebu dialogu se Spojenými státy ale i dalšími velmocemi a případné nastavení nových pravidel, protože rozpad těch současných a jejich budoucí absence by pro malé a střední země znamenala katastrofu.

Přednáška byla součástí cyklu přednášek pro studenty Vysoké školy ekonomické. Tato navázala na „Buddy System“, což je program Vysoké školy ekonomické, v rámci kterého dochází každé léto k dvoutýdenní výměně českých studentů se studenty z partnerských univerzit po celém světě. Po diskusi s náměstkem měli studenti možnost prohlédnout si historické prostory Černínského paláce.


přílohy

Bogota_studenti_prezentace 5 MB PPTX (FILE_TYPE_PPTX) 10.7.2019