česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal velvyslankyni Indie

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal dne 12. července 2019 velvyslankyni Indie paní Narinder Chauhan. Mezi projednávanými tématy byly připravované  česko-indické akce a návštěvy, spolupráce obou zemí na multilaterální úrovni a společný zájem na uzavření strategického partnerství.

V úvodu náměstek Martin Tlapa poblahopřál velvyslankyni a celé Indii k úspěšnému zvládnutí mamutích parlamentních voleb a k opětovnému vítězství premiéra Nárendry Módího a jeho vládnoucí Baharatiya Janata Party (BJP). Další diskuze byla věnována připravovaným návštěvám indických představitelů a podnikatelských misí v České republice a společně organizovaným akcím. Náměstek tlumočil pozvání ministra zahraničních věcí České republiky T. Petříčka nově jmenovanému ministrovi zahraničních věcí Indie S. Jaishankarovi, jehož první působení na pozici velvyslance bylo právě v Praze.

Česká republika a Indie díky společně sdíleným hodnotám úspěšně spolupracuje také na multilaterální úrovni. Indie dlouhodobě usiluje o členství ve Skupině jaderných dodavatelů, v čemž jí Česká republika na různých fórech opakovaně projevila svoji podporu. Obě země mají zájem posílit spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti a v oblasti obnovitelné energie.

Velvyslankyně také informovala o akcích, které Velvyslanectví Indie v Praze uspořádalo při příležitosti 150. výročí narození M. Gándhího (vysazení 150 stromů a slavnostní prezentace vydání české poštovní známky s portrétem Gándhího) a na podporu propagace indické kultury.