česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal velvyslankyni Peru

Náměstek ministra zahraničí ČR Martin Tlapa přijal dne 6. října 2020 velvyslankyni Peruánské republiky Lilianu de Olarte de Torres-Muga. Hlavním tématem rozhovoru byla spolupráce mezi Českou republikou a Peru v souvislosti s pandemií COVID-19 a příležitosti pro české zdravotnické firmy na peruánském trhu. Peru patří mezi země nejvíce postižené koronavirovou epidemií.  Peruánská strana má zájem o sdílení zkušeností a materiální a technickou asistenci České republiky. Česká republika si je vědoma výzev, kterým Peru v průběhu pandemie čelí a poskytla v červenci 2020 humanitární pomoc.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vyjádřilo solidaritu a poskytlo Peru v letošním roce humanitární pomoc ve výši 3,5 milionu Kč pro účely řešení důsledků pandemie COVID-19 v Limě a situace venezuelských uprchlíků. Náměstek Tlapa zdůraznil, že Peru je v rámci regionu Latinské Ameriky jedním z významných příjemců zahraniční rozvojové spolupráce České republiky. Každoročně jsou z prostředků Ministerstva zahraničních věcí České republiky financovány formou malých lokálních projektů rozvojové aktivity místních neziskových organizací a asociací. Celkově Česká republika od roku 2019 poskytla Peru humanitární a rozvojovou pomoc v hodnotě 16,4 mil Kč.

Hned na počátku pandemie COVID-19 v březnu 2020 prohlásila peruánská vláda za absolutní prioritu zdravotní sektor. Náměstek Tlapa velvyslankyni de Olarte předal nabídku ČR připravenou pro Peru Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků s rozsáhlými zkušenostmi českých firem při projektování a výstavbě nemocnic v Africe a Asii. Sledujeme plány peruánské vlády na výstavbu nemocnic na severu země a máme zájem o účast českých firem ve vypisovaných tendrech. Za účelem prezentace české zdravotnické techniky, přístrojů a materiálů v Peru připravuje Velvyslanectví České republiky v Limě v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie pro rok 2021 podnikatelskou misi.

Vztahy mezi Českou republikou a Peru jsou na velmi dobré úrovni, tradičně přátelské, založené na rozvoji obchodní výměny a politické spolupráci. Obchodní výměna mezi oběma zeměmi každoročně roste. Hlavní položky českého vývozu do Peru jsou vlna, plastové trubky, elektrické obvody a ruční nástroje. Z Peru dovážíme hroznové víno, avokádo, mango a borůvky. Peru je blízkým a stabilním partnerem České republiky v Jižní Americe.

Peruánská ekonomika je jedna z nejrychleji rostoucích v Latinské Americe. Letos měla podle prognóz jít vzhůru o 3,1 %, dopad na ekonomiku však měla koronakrize. Už za letošní březen vykazovala propad o 20 % oproti stejnému období v roce 2019 a celoročně se pak očekává průměrný pokles o 9,2 %. Díky své opatrné fiskální politice posledních let se Peru nyní může opřít o nemalé úspory (68 mld. USD, tj. 29 % HDP). Jeho dlouhodobé zadlužení na pouhých 27 % HDP (jedno z nejnižších v Latinské Americe) jej také pravděpodobně zařadí mezi příjemce velmi výhodné flexibilní půjčky MMF ve výši 18 mld. USD, o kterou oficiálně požádalo. Díky velice úspěšné emisi vládních dluhopisů ve výši 3 mld. USD, které byly osmkrát přepsány, si navíc jen pro tento rok zajistilo hotovost nejméně 12 mld. USD (6 % HDP).

Díky velkému objemu dostupných prostředků si mohla peruánská vláda dovolit kompenzovat obchodní ztráty silným, v Latinské Americe zatím nejambicióznějším, programem fiskálních opatření na podporu ekonomiky ve výši 26 mld. USD (12 % HDP). Dvě třetiny balíčku tvoří garanční program „Reaktivuj Peru“, který poskytuje podnikům 9 mld. USD (4 % HDP) ve vládou podporovaných půjčkách s nízkým úrokem. Mikro, malé a střední podniky se navíc mohou obrátit na nově vytvořený fond (celkem 230 mil. USD) se žádostí o rychlou půjčku za účelem financování či restrukturace dluhů a poskytnutí platů svým zaměstnancům. Půjčky mají splatnost až 3 roky s tím, že splátky jsou prvních 12 měsíců zmrazeny. Vláda navíc přispívá na 35 % platu zaměstnanců s nižšími příjmy (méně než 1 500 PEN, tj. 500 USD měsíčně) a sociálně nejslabším obyvatelům vyplácí měsíční příspěvky v hodnotě 760 PEN. Kromě fiskálních opatření vlády došlo také ke snížení referenční sazby Centrální banky z 2,25 % na 0,25 %.