česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa se před svojí cestou do Latinské Ameriky setkal s velvyslankyní Mexika

Velvyslankyně Mexika v ČR Leonora Rueda požádala o schůzku u náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy v souvislosti s jeho nadcházející cestou do Latinské Ameriky, kde se primárně zúčastní porady vedoucích zastupitelských úřadů ze Severní, Střední i Jižní Ameriky a uskuteční konzultace v hl. m. Mexika na Ministerstvu zahraničí, Ministerstvu hospodářství a Ministerstvu obrany Mexika dne 6. února 2020.

Partneři se shodli, že cílem konzultací je prohloubit bilaterální relaci, umožnit výměnu názorů na aktuální regionální a globální otázky a podpořit další rozvoj vzájemných vztahů s důrazem na oblast obchodně-ekonomickou. ČR chce přitom navázat zejména na návštěvu ministra zahraničí T. Petříčka s obchodní misí v říjnu 2019 a politické konzultace náměstka L. Kauckého v červnu 2019.

Konstatovali, že dynamika bilaterálních vztahů se v posledních letech zintenzivňuje a je dána trvalým oboustranným zájmem. Mexiko je pro ČR dlouhodobě nejvýznamnějším ekonomickým partnerem v Latinské Americe. V rámci zemí Latinské Ameriky se Mexiko za prvních jedenáct měsíců roku 2019 podílelo na vývozu 49,8 % a na dovozu 58,2 %. Pro ČR je perspektivním partnerem nejen díky velikosti svého trhu, ale i jako vstupní brána na trh USA a Kanady, jakož i dalších zemí Latinské Ameriky.