česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa uskutečnil videohovor s náměstkem MZV Korejské republiky p. Kim Gunn(em)

Dne 5. června 2020 uskutečnil náměstek Martin Tlapa videohovor s náměstkem MZV Korejské republiky p. Kim Gunn(em).

Během jednání připomněl náměstek Tlapa vysokou úroveň vzájemných vztahů, kterou potvrdil i nedávný telefonický rozhovor p. ministra Petříčka s ministryní zahraničních věcí Korejské republiky paní Kang Kyung-wha.

Možnosti vzájemných kontaktů zatím stále ovlivňuje pandemie nemoci COVID-19 ve světě, která se stala i jedním z hlavních bodů jednání v průběhu videohovoru. Náměstek Tlapa mj. ocenil korejskou pomoc při repatriaci českých občanů z Austrálie a Nového Zélandu, náměstek Kim naopak poděkoval za vstřícnost české vlády při udělení výjimky pro pobyt pracovníků společnosti Hyundai. Oba představitelé se shodli na potřebě mezinárodní spolupráce pro vypořádání se s následky epidemie COVID-19 a při boji s podobnými výzvami v budoucnu.

Náměstek Tlapa rovněž ocenil úroveň ekonomické spolupráce, kdy v ČR investovala řada korejských společností, a vyjádřil zájem na dalším rozvoji vzájemných vztahů v oblastech jako je kultura, školství, věda a technika či obranná a bezpečnostní spolupráce.

Korejská republika je třetím největším investorem v České republice a druhým nejdůležitějším obchodním partnerem České republiky v Asii. Investice korejských společností vytvořily v České republice cca 12 tis. pracovních míst.