česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa v Černínském paláci přivítal designovaného velvyslance Turecka Egemena Bagise

Dne 22. 11. 2019 se náměstek ministra zahraničních věcí pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Martin Tlapa setkal v Černínském paláci s designovaným velvyslancem Turecka Egemenem Bagisem. Tématem jejich prvního setkání byla především ekonomická diplomacie a rozvoj vzájemných obchodně-ekonomických vztahů.
 

Náměstek Tlapa a velvyslanec Bagis během jejich prvního oficiálního setkání vyzdvihli význam vzájemných česko-tureckých vztahů a vzájemně si potvrdili zájem o úzkou spolupráci zejména v obchodně-ekonomické oblasti.

Náměstek Tlapa nově nastupujícímu velvyslanci nastínil český systém podpory exportu, který je založený na sektorovém přístupu a identifikaci perspektivních sektorů pro spolupráci s jednotlivými zeměmi. Dle náměstka Tlapy existuje velký potenciál pro spolupráci především v oblastech dopravy, stavebnictví, rozvoje infrastruktury a energetiky.

Designovaný velvyslanec Bagis projevil zájem o posílení ekonomické dimenze vztahů mezi Tureckem a ČR nejen z hlediska obchodní výměny, ale především investiční spolupráce.

Egemen Bagis v minulosti působil jako ministr pro záležitosti EU, byl členem tureckého parlamentu a hlavním vyjednavačem pro vstup Turecka do Evropské unie.