česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Manile
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa v Manile projednával projekty vzájemné spolupráce s Filipínami pro rok 2020

Náměstek Martin Tlapa během své prosincové návštěvy Filipín jednal s představiteli ministerstva zahraničních věcí, ministerstva obrany a ministerstva obchodu a průmyslu, se kterými identifikoval klíčové oblasti spolupráce pro rok 2020. Během setkání s vedením Hospodářské a průmyslové komory Filipín prezentoval nástroje ekonomické diplomacie České republiky a dojednal zapojení  komory do projektu aktivního vyhledávní a asistence českým firmám.

Kličové jednání proběhlo na Ministerstvu zahraničních věcí Filipín s náměstkem Enriquem Manalem, se kterým dohodl konání vůbec prvních politických konzultací v Praze na jaře 2020. Svůj protějšek také informoval o záměru předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery navštívit Filipíny v doprovodu podnikatelské delegace v březnu 2020. Oba náměstci potvrdili zájem na posílení obranné a bezpečnostní spolupráce, uzavření bilaterální dohody o sociálním zabezpečení a dohody o volném obchodu EU a Filipín. Česká Republika podpoří v Evropě větší aktivity EU v regionu Jihovýchodní Asie,  pro Filipíny zůstává zásadní i  situaci v Jihočínském moři. Náměstek Manalo informoval o zájmu Filipín na brzkém sjednání dohody o regionální zóně volného obchodu RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership).

Při jednání s náměstkem ministra obchodu a průmyslu Filipín Ceferinem Rodolfem si obě strany potvrdily zájem na dalším kole jednání smíšeného ekonomického výboru v Manile v 1. polovině 2020. Za prioritní sektory spolupráce náměstci označili kromě již dříve zmíněného obranného sektoru také dopravu, energetiku, zemědělství, zdravotnictví a cestovní ruch. K větší efektivitě obchodně-ekonomické spolupráce by přispělo vyslání filipínského ekonomického diplomata do Prahy. Náměstek Rodolfo mj. ocenil kvalitu českých vozů Škoda, které by rád viděl na filipínském trhu. Pro Filipíny je výhodné přiznání systému celních preferencí ze strany EU, náměstek Tlapa připomněl potřebu dodržení podmínek ze strany Filipín a zejména zájem na snižování bariér ve vzájemném obchodě.     

Během jednání s náměstkem ministra obrany Cardozem M. Lunou filipínská strana potvrdila zájem ministra obrany D. Lorenzany navštívit v příštím roce Českou republiku s cílem seznámit se s nabídkou českých obranně-bezpečnostních technologií. Náměstek Tlapa informoval o plánované účasti českých firem na obranném veletrhu ADAS 2020 v Manile. 

Náměstek Tlapa se také setkal s vedením Hospodářské a průmyslové komory Filipín (PCCI), které inspiroval prezentací o nástrojích české ekonomické diplomacie. Následná diskuze se zaměřila na právě probíhající i připravované projekty v rámci Aid for Trade, B2B, malých lokálních projektů a technické spolupráce Ministerstva financí ČR.

Galerie


Filipíny 2019 - jednání náměstka M. Tlapy