česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa zahájil česko-italské podnikatelské fórum

Dne 17. července 2019 se v Černínském paláci uskutečnilo česko-italské podnikatelské fórum, které zahájil náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa a jeho italský protějšek Manlio Di Stefano. Během bilaterálního setkání náměstci projednali vzájemné obchodně-ekonomické vztahy, které se dlouhodobě daří úspěšně rozvíjet. Obrat česko-italské obchodní výměny každoročně stoupá a v roce 2018 poprvé překonal hranici 13 mld. EUR. Česká republika má zájem posilovat spolupráci s Itálií zejména v technologicky inovativních sektorech.
 

Po bilaterálním jednání s náměstkem Manliem di Stefanem se v Černínském paláci uskutečnilo podnikatelské fórum, na jehož organizaci se společně s Ministerstvem zahraničních věcí ČR podílela Hospodářská komora ČR. Akce se těšila velkému zájmu ze strany českých podnikatelských subjektů. Podnikatelského fóra v Černínském paláci se zúčastnilo více než sto zástupců společností, které mají o navázání či prohloubení spolupráce s italskými společnostmi zájem. Náměstka Manlia Di Stefana do Prahy doprovodila početná delegace zástupců firem a bank, mj. zástupci firem Avio a Leonardo, které patří k předním představitelům leteckého a kosmického průmyslu v Itálii.

Italský trh nabízí českým firmám příležitosti v mnoha sektorech. Daří se nejen obchodu, ale narůstá rovněž počet investičních projektů českých firem v Itálii a já doufám, že tento trend bude dále pokračovat. Nepřehlédnutelná je i přítomnost italských společností v České republice, což vypovídá o stabilitě a příznivém investičním prostředí v naší zemi,“ uvedl náměstek Martin Tlapa.

Kromě náměstků Tlapy a Di Stefana pronesli úvodní proslov k účastníkům podnikatelského fóra také náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvana Jirotková, viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář a za italskou stranu Carlo Mario Ferro, prezident italské agentury na podporu obchodu ITA (Italian Trade Agency) a Nicola Altobelli z italské podnikatelské asociace Confindustria.

Podnikatelské fórum bylo zaměřené na vybrané perspektivní obory vzájemné spolupráce: letecký a kosmický průmysl; mobilitu, bezpečnost a civilní ochranu; energetickou efektivitu a průmysl 4.0. V rámci každého tematického bloku vystoupili s prezentací přední zástupci českých a italských firem aktivních v uvedených sektorech. Představili se rovněž zástupci bankovního sektoru. Podnikatelské fórum bylo zakončeno sérií B2B jednání organizovaných Hospodářskou komorou ČR.

Náměstci se při jednání věnovali také přípravě podnikatelské mise do Itálie, která se uskuteční na podzim tohoto roku. Čeští podnikatelé v rámci této mise navštíví Milán, kde byl na jaře znovuotevřen generální konzulát České republiky. Sever Itálie patří k nejbohatším evropským regionům a pro vzájemné česko-italské obchodní vztahy je klíčový.

přílohy

Martin Tlapa zahájil Česko-italské podnikatelské fórum 480 KB JPG (Obrázek / Fotka) 19.7.2019

Martin Tlapa a Manlio di Stefano 385 KB JPG (Obrázek / Fotka) 19.7.2019