česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV/MFA
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa zahájil další setkání Česko-korejského fóra pro budoucnost

Dne 4. 12. 2018 se v Černínském paláci uskutečnilo čtvrté zasedání Česko-korejského fóra pro budoucnost. Předmětem diskusní platformy založené v roce 2015 byl další rozvoj česko-korejských vztahů a možnosti prohlubování vzájemné spolupráce v rámci strategického partnerství, např. ve vědě a výzkumu, cestovním ruchu či akademické sféře.  

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa na úvod zdůraznil, že hodnoty zastávané Českou republikou a Korejskou republikou jsou velmi podobné, a vyzdvihl společné zájmy obou zemí na bilaterální, regionální a globální úrovni. Jako priority vzájemných vztahů označil politický dialog, ekonomiku a spolupráci ve vědě a výzkumu, k jejichž dalšímu rozvoji by mělo dojít díky implementaci strategického partnerství.

Česká delegace vedená bývalým předsedou vlády Janem Fischerem, mezi jejíž členy patřili mj. bývalý ministr zahraničí Jan Kohout a zástupci státní správy a akademické obce, jednala se svými korejskými protějšky, v jejichž čele byl bývalý místopředseda korejského parlamentu Byung Suk Lee, o prohlubování technologické spolupráce a rozvoji kontaktů ve vědě a výzkumu, kultuře a školství. Mezi debatovaná témata patřil i obraz České republiky v Koreji, vnímání Korejské republiky v ČR a možnost větší propagace Fóra na veřejnosti. Za korejskou stranu se jednání zúčastnili také současný velvyslanec v Praze Seoung-hyun Moon, diplomaté a zástupci univerzit a soukromého sektoru.

Na závěr se představitelé obou stran shodli na užitečnosti diskusí v rámci Fóra a ocenili pokrok, jehož bylo od prvního setkání dosaženo. Účastníci připomněli multiplikační dopad přímého leteckého spojení mezi Soulem a Prahou a vyjádřili zájem identifikovat příležitosti s podobnými efekty. Zároveň projednali další směřování Fóra a tematické priority budoucích jednání.

Galerie


Česko-korejské fórum pro budoucnost 2018