česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa zahájil seminář o Blízkém východu

Ministerstvo zahraničních věcí ČR uspořádalo ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR, agenturou EGAP a Krajskou hospodářskou komorou v Pardubicích teritoriální exportní seminář zaměřený na Blízký východ. Seminářů, jež proběhly v Praze a v Pardubicích, se zúčastnili i ekonomičtí diplomaté z Abú Dhabí a Kuvajtu, kteří českým zástupcům podnikatelské sféry předali své zkušenosti s exportem a podnikáním v daných teritoriích.

V úvodu semináře náměstek M. Tlapa informoval o politicko-ekonomické situaci na Blízkém východu. Region zahrnuje středně příjmové země jako je Egypt nebo Jordánsko, Izrael jakožto vyspělou znalostní ekonomiku, státy potýkající se s dlouhodobými konflikty, jako je Irák, Sýrie a válkou rozvrácený Jemen, i bohaté ropné monarchie Arabského poloostrova. Seminář byl zaměřen právě na poslední jmenovanou oblast, konkrétně na Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Katar, které jsou politicky stabilními státy, jejichž politický a společenský systém je založen na tradičním rodovém a kmenovém uspořádání ve spojení s konzervativní islámskou náboženskou tradicí.

Ekonomický diplomat z Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí Daniel Blažkovec informoval, že Spojené arabské emiráty (SAE) patří mezi politicky velmi stabilní země, jejich politický a společenský systém představuje spojení společenské a náboženské tradice s moderním tržním hospodářstvím, liberálním přístupem k cizincům a celkovou náboženskou tolerancí. Probíhající diverzifikace ekonomiky znamená, že podíl ropy na HDP v současné době činí 29 % a do roku 2025 má být snížen až na 20 %.

Mezi perspektivní obory patří automobilový průmysl, elektrotechnika, energetický průmysl, chemický průmysl, ICT, obranný průmysl, sklářský a keramický průmysl, stavebnictví, sportovní a volnočasové vybavení, zdravotnické vybavení, potravinářství nebo subdodávky pro výstavbu železnice a metra.

V příštím roce se chystá česká účast na EXPO 2020, které proběhne v Dubaji od října 2020 do dubna 2021. Koncepce a projekt české účasti s názvem „Czech Spring“ počítá s prezentací české vědy, průmyslu a soudobého designu.

O podnikatelském prostředí v Kuvajtu a v Kataru informoval ekonomický diplomat ze ZÚ Kuvajt Jakub Jaroš. Podobně jako SAE je Kuvajt tradiční monarchií, emíři z rodu Ál Sabáh stojí v čele země už od konce 18. století. Zároveň má Kuvajt demokraticky volený parlament.

Ropný sektor v Kuvajtu představuje přes 50 % HDP a přes 90 % příjmů rozpočtu. Cílem vládních snah je proto diverzifikace hospodářství a snížení závislosti na ropě, a do neropného sektoru směřují rozsáhlé investice.

Vztahy ČR s Kuvajtem a s Katarem jsou dlouhodobě bezproblémové, obě země pro ČR představují perspektivního obchodního partnera.

Kuvajt je 8. největší exportér ropy na světě, 90% jeho exportu připadá na ropu a její deriváty

Mezi perspektivní obory je možné zařadit automobilový, důlní, těžební, ropný, energetický, nábytkářský, sklářský, keramický, stavební, textilní, obuvnický, zdravotnický a farmaceutický průmysl a stavebnictví.

 

Seminář Blízký východ

Seminář Blízký východ

přílohy

Prezentace SAE 614 KB PDF (Acrobat dokument) 22.5.2019

Prezentace Katar 930 KB PDF (Acrobat dokument) 22.5.2019

EGAP Blízký východ 718 KB PDF (Acrobat dokument) 22.5.2019