česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Námětek Tlapa přijal egyptského velvyslance Saída Hindáma

Schůzka měla převážně protokolární charakter, neboť šlo o vůbec první setkání náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy s egyptským titulářem od jeho příjezdu do Prahy na konci listopadu t.r.

S Egyptem či v Egyptě se v průběhu roku 2018 uskuteční několik vrcholných akcí, jež byly předmětem diskuse obou partnerů. „Na konci února 2019 se v egyptském Šarm aš-Šajchu uskuteční historicky první summit EU a Ligy arabských států, předcházet mu pak počátkem bude schůzka ministrů zahraničí ve stejném formátu. Summit bude mimořádnou událostí a my máme enormní zájem na tom, aby byla kvalitně připravena jeho agenda. Ta se nesmí omezit pouze na regionální konflikty, měla by  zahrnovat i průřezová témata oboustranného zájmu, ať už se jedná o terorismus či migraci“, poznamenal v této souvislosti náměstek Tlapa. Na řadu přišla i řeč o summitu V4+Egypt, jehož v pořadí druhý ročník patrně     připadne na období českého předsednictví Visegrádské skupině počínající červencem 2019.

Páteří vzájemné relace je po dekády obchodní a ekonomická spolupráce. České vývozy do EAR za znamenaly ta prvních deset měsíců t.r. v porovnání se stejným obdobím roku 2019 slibný, 50% nárůst, na vysoké úrovni se drží též počty českých turistů navštěvujících Egypt, kterých v dosavadním průběhu t.r. bylo přes 200 tis. Nový velvyslanec představil své záměry na dalším rozšíření obchodní spolupráce v konkrétních oblastech včetně investic.