česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

On-line konference s ekonomickými diplomaty

Ve dnech 8. – 19. června 2020 se uskutečnila konference ekonomických diplomatů zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Vzhledem k cestovním omezením v souvislosti s pandemií Covid-19 se letošní setkání konalo historicky poprvé distanční formou prostřednictvím digitální platformy. Videokonferencí se zúčastnili také zástupci partnerských rezortů zapojených do společného nástroje financování ekonomické diplomacie.
 

Sérii videokonferencí zahájil v pondělí 8. června 2020 ministr zahraničních věcí České republiky Tomáš Petříček, který ekonomickým diplomatům poděkoval za jejich celoroční práci a výjimečné pracovní nasazení při řešení dopadů pandemie na české občany, firmy a podnikatele. Pomoc ambasád českým občanům se během pandemie ukázala jako nezastupitelná, když se tisíce Čechů po celém světě ocitly v nouzi kvůli zavádění přísných omezení pro cestování a bylo zapotřebí jim pomoci dostat se zpět do vlasti. Ministr rovněž ocenil způsob, jakým ambasády pravidelně informují českou veřejnost a firmy o aktuální situaci v zemích působení z pohledu mezinárodního obchodu, jako jsou zákazy vývozu, podmínky přepravy zboží, omezení v osobní přepravě nebo aktuální obchodní příležitosti pro vývoz českých produktů. Díky fyzické přítomnosti v zemi působení mohou ekonomičtí diplomaté významně pomáhat českým firmám s řešením problémů v době přísných cestovních omezení a podpořit jejich zájmy přímo na místě. 

Koronakrize ukázala, že význam ambasád a ekonomické diplomacie bude do budoucna zcela zásadní pro vypořádání se s aktuálním propadem globální ekonomiky a opětovné nastartování hospodářského růstu. Tomu by měl napomoci i Rekonstrukční balíček MZV schválený vládou, o jehož implementaci se během videokonference s ekonomickými diplomaty diskutovalo. Rekonstrukční balíček umožní pružně reagovat na potřeby podnikatelů a efektivně podporovat odvětví nejvíce zasažená krizí, při využití existujících nástrojů ekonomické diplomacie.

Ekonomická činnost zastupitelských úřadů je již několikátým rokem kvantitativně i kvalitativně hodnocena v ročním hodnocení. Základní oblasti práce jako jsou ekonomické zpravodajství, služby exportérům či projekty ekonomické diplomacie mají na každé období jasně stanovené tzv. key performance indicators (KPI). V letošním roce, i přes obtížnou situaci či možná situaci navzdory, jsou výsledky ekonomické diplomacie ještě lepší než v roce minulém. Práci ambasád hodnotí velmi pozitivně i rezorty a čeští partneři jako svazy, komory a asociace.

Jednou z klíčových agend ambasád jsou individuální služby. Přestože zastupitelské úřady musely v první polovině letošního roku řešit urgentní úkoly v souvislosti s pandemií, podařilo se jim za poslední rok vyřídit ještě více individuálních služeb  než v loňském roce, a to 1518 firemních dotazů a zrealizovat celkem 573 individuálních služeb. Kvalitu odváděných služeb si přitom udržely na velmi vysoké úrovni – průměrné hodnocení individuální služby bylo 1,06 (v minulém roce 1,05).

Prezentace hodnocení a strategie (PDF, 961 KB)

Ekonomická data (PDF, 271 KB)

Rekonstrukční balíček (PDF, 983 KB)