česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

První česko-senegalské konzultace otevřely pět nových oblastí spolupráce

V Dakaru, v hlavním městě Senegalu, proběhly v pondělí 20. ledna 2020 první česko-senegalské konzultace mezi náměstkem ministra M. Tlapou a státním tajemníkem MZV Senegalu M. Sarrem. Konzultace otevřely pět nových oblastí spolupráce obou zemí v těchto sektorech: obnovitelné zdroje a energie, zdravotnictví, zemědělství, cestovního ruchu a vysokoškolského vzdělávání.
 

ČR v roce 2013 znovuotevřela své velvyslanectví v Dakaru. Tato obnovená přítomnost v Senegalu pomohla českým firmám k získání dvou významných kontraktů.  Firma Transcon postaví a zrekonstruuje pět regionálních letišť v hodnotě 155 miliónů euro, což představuje nejvýznamnější kontrakt posledních desetiletí české firmy v subsaharské Africe. Společnost Aero Vodochody dodá pro vzdušné síly senegalské armády čtyři letadla L-39NG. Tyto dva kontrakty byly předmětem jednání náměstků ministrů zahraničních věcí M. Tlapy a obrany T. Kopečného s ministrem ozbrojených sil S. Kabou a náčelníkem generálního štábu B. Diopem.

Díky těmto dvěma kontraktům senegalská strana otevřela nové oblasti, ve kterých by ráda uvítala další česká řešení. V oblasti obnovitelských zdrojů by se ráda zaměřila na solární a vodní zdroje energie, včetně tzv. ostrovních systémů. Senegalská vláda má ambici zlepšit zdravotní péči obyvatelstva jak v hlavním městě, tak v odlehlých regionech. Tento záměr bude vyžadovat výstavbu nových zdravotních středisek s moderním vybavením. Další oblasti prioritní spolupráce zahrnují zemědělství, cestovní ruch a vysokoškolské vzdělávání. Obě strany se dohodly na konkrétním postupu naplnění priorit senegalské vlády s nabídkou českých řešení.

Podmínkou úspěšné spolupráce a rozvoje západoafrického regionu je zachování bezpečnostní situace. "Jednání v Senegalu prokázala zájem v sektorech obrany, bydlení, infrastruktury a zdravotnictví. Berou nás jako spojence v boji proti terorismu. Máme šanci za předpokladu, že firmy budou na zdejším trhu působit trvale", vyhodnotil náměstek ministra M. Tlapa propojení bezpečnostních témat a trvalého růstu.

ČR se v Senegalu pozitivně zapsala díky jedinečnému projektu na záchranu antilopy Derbyho, která je kriticky ohrožená. Z původních šesti zvířat se stavy této největší africké antilopy zvýšily na dvě stě kusů.  

přílohy

689376 689376

Konzultace v Senegalu 42 KB JPG (Obrázek / Fotka) 22.1.2020