česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

První veřejná prezentace projektu Czech Spring na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně

V úterý 10. 10. proběhla na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně první veřejná prezentace projektu Czech Spring, tedy projektu národní účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

V rámci Exportního domu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, pod záštitou náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy a za přítomnosti jeho excelence Abdulla Mohameda Abdullwahed AlMaainaha, velvyslance Spojených arabských emirátů v České republice, představil generální komisař Jiří František Potužník koncepci původního pavilonu a národní expozice, kterou 26. 06. 2017 schválila Vláda ČR. Projekt Czech Spring počítá se stavbou původního pavilonu a vývojem systému S. A. W. E. R. (solar-air-water-energy-resources), který bude vyrábět vodu ze vzduchu s pomocí solární energie a kultivovat poušť.
Za dubajské organizátory EXPO 2020 promluvila koordinátorka pro ČR Maitha Alowais, která uvedla, že Czech Spring a především systém S. A. W. E. R. zapadá do myšlenky organizátorů představit nové technologie a naplňuje téma EXPO 2020 „Connecting Minds, Creating the Future“.
Systém S. A. W. E. R. vyvíjejí ve spolupráci vědci Akademie věd ČR a Českého vysokého učení technického v Praze, kteří jsou držiteli nezbytných patentů, a jejichž činnost koordinuje Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Docent Tomáš Matuška z UCEEB a Fakulty strojní ČVUT popsal princip, podle nějž bude systém S. A. W. E. R. získávat vodu ze vzdušné vlhkosti, a docent Miroslav Vosátka z Botanického ústavu Akademie věd ČR vysvětlil, jak bude vodu obohacovat a pěstovat v poušti kolem pavilonu rostliny. Životodárnou tekutinu bude S. A. W. E. R. získávat ze vzduchu prostřednictvím nové generace tzv. desikantu, písek se bude v úrodnější zem měnit za podpory mikrořas, půdních baktérií a mykorhizních hub. Martin Vrba, obchodní ředitel společnosti GGC, která pro KGK zajišťuje zprostředkovatelské a poradenské služby ve Spojených arabských emirátech i v České republice, pak uvedl, že již probíhají jednání s potenciálními partnery ze strany S. A. E., kteří mají zájem se podílet na vývoji systému S. A. W. E. R.
Součástí národního pavilonu bude rovněž skleněná instalace od společnosti LASVIT, jejíž dech beroucí díla jsou v Dubaji k vidění například v budově opery nebo v dubajském metru. Za sklářskou a designérskou firmu promluvil Jan Kukla: „Unikátní světelnou instalaci do českého pavilonu navrhne designér Maxim Velčovský, který tím naváže na úspěšnou realizaci na EXPO 2015 v Miláně. Plastika představí propojení tradičního českého sklářského umění s moderními technologiemi a designem.“ V rámci prezentace vystoupil s projektem Hi-Tech jednacího sálu ředitel společnosti iNELS, která jako partner přispěje národní účasti na EXPO 2020 dodávkami interaktivních stolů, systémů řízení provozu pavilonu a dalšími smart technologiemi.
Na prezentaci České republiky jako země lázeňské tradice a péče, se hodlá podílet i agentura CzechTourism, podle jejíž zástupkyně Kateřiny Setunské jsou právě lázeňská města silným magnetem pro obyvatele regionu, kde se EXPO 2020 bude odehrávat. I v této souvislosti by měl národní pavilon využívat vodu vyrobenou systémem S. A. W. E. R. jako zážitkovou atrakci – konkrétně v přístupné zahradní oáze evokující lázeňské prostředí.
Výběrové řízení na architektonické řešení a realizátora pavilonu bude podle generálního komisaře Jiřího F. Potužníka vypsáno na počátku roku 2018.