česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

S Arménií máme skvělé vztahy, zdůraznil náměstek při jednání s velvyslancem

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal dne 8. listopadu 2019 velvyslance Arménské republiky Ashota Hovakimiana. Mluvili především o energetice, vodním hospodářství, výměně studentů i investicích.
 

V úvodu se náměstek i velvyslanec shodli, že vztahy obou zemí jsou velmi dobré a krátce pohovořili o nelehké situaci na Blízkém východě.

Poté přešli na hlavní bod jednání, tedy vzájemné ekonomické vztahy a jejich posílení. Náměstek připomněl cestu předsedy sněmovny Vondráčka a podnikatelské delegace v příštím roce, zasedání Česko-arménské smíšené komise a přislíbil seznam všech outgoingových i incomingových misí pro příští rok. Arménský velvyslanec naopak zdůraznil návštěvu arménského prezidenta v prvním čtvrtletí 2020. Poté vyjádřil zájem o obnovení stipendií na českých školách pro arménské studenty, stejně jako o systémy odpadového hospodářství, vodní turbíny a také o české turisty. Připomněl také, že arménská strana dlouhodobě jedná s Letištěm Praha o přímé letecké lince Praha-Jerevan. Náměstek zájem o české investice kvitoval a zdůraznil, že pomůže s účastí českých firem na seminářích a workshopech v Arménii. Ohledně zvýšení počtu turistů doporučil služby Czechtourismu.

Velvyslanec Hovakimian je zkušený diplomat, bývalý náměstek ministra zahraničí Arménie, působí jako velvyslanec v Praze od počátku roku 2019, ale již mezi lety 2006-2011 působil z Rakouska i jako mimořádný a zplnomocněný velvyslanec přiakreditovaný pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

 

Náměstek Martin Tlapa a velvyslanec Ashot Hovakimian

Náměstek Martin Tlapa a velvyslanec Ashot Hovakimian