česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sdílení dobré praxe se Slovenskem

Dne 13. 3.2019 se náměstek Martin Tlapa setkal se státním tajemníkem Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenska Lukášem Parízkem. Hlavním tématem setkání byla ekonomická diplomacie, zahraniční rozvojová spolupráce a sdílení dobré praxe v těchto oblastech. Slovenský státní tajemník ocenil český systém rozvojové i ekonomické diplomacie, hojné konzultace s podnikatelským sektorem i směřování rozvojové spolupráce a její programy.

V rámci sdílení dobré praxe v oblasti ekonomické diplomacie náměstek Martin Tlapa představil služby a programy MZV ČR a Jednotné zahraniční sítě. Lukáš Parízek ocenil zejména meziresortní financování projektů ekonomické diplomacie PROPED prostřednictvím Společného nástroje financování ekonomické diplomacie. Zapojení resortů, které se podílejí na podpoře exportu, a vývozních sektorů je klíčové. Důležitá je také zpětná vazba a konzultace s podnikatelským sektorem, které jsou nedílnou součástí státní podpory exportu jak v ČR, tak na Slovensku.

Druhým tématem byla zahraniční rozvojová spolupráce. Státní tajemník zdůraznil snahu Slovenska i ČR o přesah rozvojové spolupráce do evropské dimenze. Náměstek Tlapa blíže představil portfolio moderních či revidovaných nástrojů české zahraniční rozvojové spolupráce, které společně s tradičními nástroji bilaterální spolupráce posouvají zahraniční rozvojovou spolupráci ČR mezi moderní donory.