česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Egypt_Alžírsko
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Seminář o exportních příležitostech v Egyptě a Alžírsku

Ministerstvo zahraničních věcí ČR a Hospodářská komora ČR připravily 11. 12. v Praze a 12. 12. v Ostravě seminář o exportních příležitostech v Egyptě a Alžírsku. Příležitosti na egyptském trhu prezentoval velvyslanec ČR v Káhiře Jan Fulík a o příležitostech v Alžírsku informovala ekonomická diplomatka zastupitelského úřadu v Alžíru Alena Štojdlová. O možnostech financování exportu do Egypta hovořil zástupce Intesa Sanpaolo Martin Maar. Na závěr semináře měly firmy možnost konzultovat s oběma představiteli zastupitelských úřadů.

Česká republika si za dobu svého působení v regionu vydobyla pověst spolehlivého partnera. Alžírsko patří mezi nejvýznamnější severoafrické ekonomiky s DHP přes 180 mld EUR. Místní produkce není dostatečně schopná pokrýt národní spotřebu, z toho důvodu je Alžírsko závislé na dovozu některých surovin. Dovoz z České republiky dosahoval v roce 2019 až 69 mld. EUR.  Trh s veřejnými zakázkami tvoří rovněž neopomenutelnou část příležitostí pro zahraniční subjekty (20 % HDP). Výhody exportu do Alžírska tkví zejména ve strategické geografické poloze, velikosti trhu a otevřenosti k zahraničním investorům. Velký potenciál je v oblasti lázeňství, automobilovém průmyslu, a současně ve vodohospodářství. Mezi další preferované sektory patří energetický, strojírenský, obranný a chemický průmysl nebo také oblast zdravotnictví, farmacie a elektrotechniky. Jistým úskalím může být současná politická situace v zemi. Od 22. února 2019 se konají v Alžíru každý pátek protesty, které komplikují bezpečnostní situaci. Nicméně po prezidentských volbách se do následujícího roku očekává uklidnění situace v zemi.

Egypt byl historicky pro Československo významnou exportní zemí. V roce 2020 očekává Česká republika vrcholnou návštěvu egyptského prezidenta Abd al-Fattáh as-Sísího, v rámci které se budou projednávat perspektivní obory vzájemné ekonomické spolupráce. Na semináři byla účastníkům představena i nová ekonomická diplomatka v Káhiře Ludmila Leškovská, která bude české podnikatele podporovat v následujících letech. Mezi nejvýznamnější součást egyptské ekonomiky patří turistický ruch, který se Česká republika snaží podpořit vyjednáváním o zavedení přímé letové linky mezi Prahou a Káhirou. Největšími výhodami exportu do Egypta jsou bezcelní zóny, kterých je v současné době již devět. Významné oborové příležitosti se v Egyptě skrývají ve zdravotnickém, farmaceutickém, energetickém a vodohospodářském průmyslu. Zároveň oblast infrastruktury a obranného odvětví patří mezi důležité sektory, kam mohou české firmy směřovat.

České firmy mohou u zastupitelských úřadů v obou zemích počítat s jejich plnou podporou. Ta zahrnuje např. průzkum trhu, pořádání podnikatelských misí, asistenci při veřejných zakázkách, vyhledávání a ověřování partnerů nebo podporu při obchodních sporech. Současně by neměli podnikatelé váhat při kontaktování velvyslanectví i v konkrétních otázkách týkajících se jejich exportní činnosti.

 

Egypt_Alžírsko_Ostrava

Egypt_Alžírsko_Ostrava

přílohy

Alžírsko 636 KB PDF (Acrobat dokument) 18.12.2019

Egypt 2 MB PDF (Acrobat dokument) 18.12.2019

B2B_ČRA 903 KB PDF (Acrobat dokument) 18.12.2019

Intesa_Sapaolo 3 MB PDF (Acrobat dokument) 18.12.2019